Direct naar artikelinhoud

Een minnaar als tegengif voor de ondraaglijke saaiheid van het bestaan

Les amants van regisseur Louis Malle ging de geschiedenis in als een schandaalfilm. Maar het is ook en vooral een natuurgetrouwe weergave van de mysterieuze wegen van de liefde.

Jeanne Tournier (Jeanne Moureau), de echtgenote van krantenuitgever Henry Tournier (Alain Cuny), voelt zich verwaarloosd. Haar polospelende minnaar raakt ze beu, haar burgerlijk leventje kotsbeu. Nu en dan reist ze naar Parijs voor wat vertier met haar vriendin Maggy (Judith Magre) en een paar andere vrienden. Wanneer er een jonge archeoloog (Jean-Marc Bory) in haar leven komt, besluit ze haar saaie bestaan te ontvluchten. Haar man vermoedt dat ze er een minnaar op na houdt en zet een valstrik op.

Les amants is een erg poëtische film, niet de seksfilm waarvoor hij in de jaren vijftig versleten werd. Louis Malles poging om de liefde in al haar vormen weer te geven, werkte op het puriteinse publiek als een rode lap op een stier. Door vele specialisten werd de film echter wel geapprecieerd. Hij werd onder andere met de Zilveren Leeuw bekroond in Venetië. En terecht, want Les amants is een prachtig verfilmd en ontroerend liefdesverhaal en een ode aan de vrouw.

l Les amants HHHH

Arte 22.45