Direct naar artikelinhoud

Sjarapova wil als Sugarpova eigen snoepjeslijn promoten

Game, set and match Miss Sugarpova. Als het aan Maria Sjarapova ligt, worden al haar tennispartijen bij de US Open zo uitgeluid. De Russin hoopt door middel van een tijdelijke naamsverandering reclame te maken voor haar eigen snoepjeslijn, Sugarpova.

De 26-jarige Sjarapova is serieus met haar plannen, vernam de Britse krant The Times uit haar directe omgeving. Ze zou een spoedprocedure zijn begonnen bij het hooggerechtshof in Florida, waar ze woont, om haar nieuwe naam af te dwingen. Ook de internationale tennisbond moet instemmen met haar opzet.

Haast is geboden, want de US Open begint maandag al. Krijgt Sjarapova haar zin, dan wordt ze gedurende het toernooi aangesproken als Maria Sugarpova. Vorig jaar bereikte ze de halve finales van het toernooi dat ze in 2006 op haar naam bracht. Het is de bedoeling dat de rode lippen die het logo van haar snoeplijn vormen, op haar wedstrijdpakje te zien zijn.

Sjarapova is niet de eerste profsporter die uit commercieel oogpunt een naamsverandering wil ondergaan. Snookerkampioen Jimmy White heette tijdens het Masterstoernooi in 2005 plotseling Jimmy Brown om de bruine saus van sponsor HP onder de aandacht te brengen. Een Australian footballspeler nam ooit de naam Whiskas aan en hoopte zo zijn noodlijdende team, The Cats, uit de brand te helpen. De fabrikant van kattenvoer had honderdduizend Australische dollar voor de stunt over.

De meeste atleten doopten zichzelf echter om uit persoonlijke overtuiging. Zo werd bokslegende Muhammad Ali geboren als Cassius Clay en heette basketballer Kareem Abdul-Jabbar eigenlijk Ferdinand Lewis Alcindor. Diens vroegere collega Ron Artest speelt sinds 2011 onder de naam Metta World Peace.

Dat uitgerekend Sjarapova de aandacht trekt met haar voornemen, verbaast weinigen. Ze staat bekend als excentriek en grillig. Onlangs zette ze haar coach, oud-speler Jimmy Connors, al na één nederlaag aan de kant.

De Russin is al negen jaar op rij de best verdienende vrouwelijke sporter. Ze kon vorig jaar 23 miljoen dollar op haar rekening bijschrijven, sponsordeals en bonussen meegeteld. Om haar snoepjeslijn van de grond te krijgen, stelde ze vijfhonderdduizend dollar eigen vermogen beschikbaar.