Direct naar artikelinhoud

Alcoholplan (light) goedgekeurd

De cel Drugs, met vertegenwoordigers van alle bevoegde ministers, heeft een akkoord bereikt over het alcoholplan. Dat meldt Kurt Doms van de FOD Volksgezondheid. "Het akkoord zal dinsdag aan de ministers worden voorgelegd. Meer details kunnen we nog niet vrijgeven." Het akkoord komt er met een week vertraging.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) kwam enkele maanden geleden met een ambitieus alcoholplan. Bijna dertig maatregelen moesten het problematisch gebruik in ons land aanpakken. Al kwam er snel verzet van verschillende verenigingen.

In de finale tekst zou nu een aantal belangrijke maatregelen zijn gesneuveld. "Het verbod op verkoop in nachtwinkels, tankstations en wegrestaurants heeft het niet gehaald", zegt een bron. "Net zomin als het verbod op happy hours. Al komt er wel een onderzoek naar de prijszetting en hoe die een invloed heeft op de verkoop van alcohol."

Wat het ondanks alle tegenkanting wel zou hebben gehaald is een alcoholverbod in automaten. Verder was de cel het erover eens dat er een duidelijkere wetgeving moet komen voor het alcoholgebruik van minderjarigen. Wat dat dan moet inhouden, moet later blijken.

Hoe dan ook betreuren experts dat de verkoop van alcohol niet strenger wordt beteugeld. "Qua preventie en hulpverlening is dit een heel mooi plan", zegt een ingewijde. "Maar de aanbodzijde wordt nauwelijks aangepakt." Aan de onderhandelingstafel lag volgens bronnen vooral Open Vld dwars. "Het lobbywerk van Sven Gatz (ex-Open Vld en voorman van de Belgische Brouwers, SV) heeft gewerkt."