Direct naar artikelinhoud

GAS-boete kost gemeente veel geld

Als een gemeente een GAS-boete uitschrijft, dan overtreffen de dossier- en personeelskosten doorgaans het bedrag van de boete zelf. Dat zegt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

De VVSG becijferde dat het extra werk voor het uitschrijven van de controversiële boetes, de gemeenten en steden tussen 75 en 120 euro kost. Daartegenover staat de gemiddelde opbrengst van de overlastboete: dat is nog geen 62,5 euro. Als de overtreder bovendien beroep aantekent, dan schieten de kosten verder de hoogte in.

"Een pestbelasting is de GAS-boete dus zeker niet, zoals nu om de haverklap wordt geroepen", zegt Tom De Schepper van VVSG. "Dit is de prijs die gemeenten en steden betalen voor een betere leefbaarheid."

Volgens Piet Buyse, burgemeester van Dendermonde, is dat ook logisch: "Onze gevangenissen kosten toch ook meer dan dat ze opbrengen?" De burgemeesters blijven dan ook achter de GAS-boetes staan. "De nood is reëel", meent Bart Somers, burgemeester in Mechelen. "We mogen het kind niet met het badwater weggooien."