Direct naar artikelinhoud

PS is iedereen te snel af, met cdH als partner in Franstalig België

De PS van Elio Di Rupo en Paul Magnette verbaast iedereen door in Franstalig België coalities te smeden met cdH en FDF. De socialisten zetten CD&V-voorzitter Wouter Beke in zijn blootje. Diens vraag om op elk niveau dezelfde coalities te vormen ligt in de prullenmand.

De PS gaat een Waalse en een Brusselse regering vormen met cdH. In de hoofdstad wordt FDF aan boord gehesen om een meerderheid te vormen. De MR wordt buitengesloten. De as PS-cdH blijft bestaan, ook met Benoît Lutgen als cdH-voorzitter.

De Franstalige socialisten versnelden de voorbije dagen de regeringsvorming in Franstalig België, uit angst dat cdH samen met MR voor een centrumrechts verbond zou kiezen op federaal niveau, met N-VA. De cdH kiest nu het zekere voor het onzekere. Als kleine partij heeft ze garanties op regeringsdeelname op minstens twee niveaus.

"Dit is een coalitie van verliezers. De winnaar van de verkiezingen is buitenspel gezet", reageert MR-voorzitter Charles Michel woedend. "Dit is een kaakslag voor de kiezer. Ze maken de vorming van een federale regering veel moeilijker."

Al lijkt het spel niet helemaal gespeeld. In Brussel dreigt de regeringsvorming alsnog te blokkeren omdat CD&V en Open Vld "grote moeite hebben" met het FDF van Olivier Maingain. Beide partijen zijn in hun hemd gezet door de demarche van cdH en PS. De Vlaamse partijen wilden alle regeringen tegelijkertijd vormen. Bruno Tobback (sp.a) toont geen begrip voor de blokkering.

Lang en slopend

Federaal blijft Bart De Wever (N-VA) informateur. Hij legt dinsdag zijn eindrapport voor aan koning Filip. Zijn kans op een centrumrechtse coalitie met cdH en MR lijkt een stuk minder waarschijnlijk door de versnelling van de PS. Een coalitie met de as PS-cdH lijkt evenmin erg realistisch. Binnen N-VA wordt wel nog volop gehoopt op een centrumrechtse federale regering met MR als enige Franstalige partij. Maar de Franstalige liberalen staan daar niet voor te springen. De meest geciteerde optie bij de traditionele partijen is een klassieke tripartite. Sowieso lijkt een nieuwe regering niet voor morgen. Een federaal minister zucht: "We zijn opnieuw vertrokken voor lange, slopende onderhandelingen."

Op het Vlaamse niveau hebben N-VA en CD&V gisteravond de gesprekken - informeel - opnieuw opgestart. Niemand wil het vooralsnog luidop zeggen in de omgeving van CD&V-voorzitter Wouter Beke, maar de druk wordt bijzonder groot om snel een Vlaamse regering rechtsom te vormen. "Het wordt in Vlaanderen helemaal onmogelijk zonder N-VA, met dank aan PS en cdH", klinkt het misnoegd.