Direct naar artikelinhoud

Pijnlijk moddergevecht tussen koning Albert en prins Laurent

De heisa over de Congoreis van prins Laurent is aan het ontaarden in een open oorlog tussen de koning en zijn jongste zoon. De uitlatingen van prins Laurent en zijn advocaat worden door koning Albert als ‘verzinsels’ omschreven.

Prins Laurent laat de kritiek over zijn trip naar Congo - die hij tegen de wil van de regering en het paleis had ondernomen - niet over zijn kant gaan. Eerste schietschijf is daarbij de “stupide” Vlaamse pers. “Die pers zegt dat ik in Congo niets heb gedaan en op weinig appreciatie kon rekenen. Wat weten zij ervan?” verklaarde de prins in een gesprek met de RTBF. “De manier waarop bepaalde journalisten beweren dat ik geld heb verdiend is schandalig. Ik heb daar geen geld verdiend en dat interesseert me niet.” Aan de de VRT liet hij vervolgens weten ook problemen te hebben met de Franstalige pers.

Naar de bron van de verhalen moet de prins naar eigen zeggen niet ver zoeken. “Waar die berichten vandaan komen? Van het paleis”, klinkt het. “Het is een coup van het paleis om mij te verzwakken. Al dertig jaar willen ze mij kwaad doen.” Laurent haalt opnieuw zwaar uit naar de entourage van de koning. “Er is er eentje in het paleis die de touwtjes in handen houdt. Hij is het die me al jarenlang kwaad wil berokkenen.” Een duidelijke vingerwijzing naar Jacques van Ypersele de Strihou, de kabinetschef van de koning. Advocaat Pierre Legros, die optreedt als woordvoerder van de prins, haalt ook uit naar Van Ypersele.

“Ik moet mijn werk kunnen doen. Ik moet de projecten die ik heb opgezet kunnen concretiseren”, benadrukt de prins. “Ik ben geen nietsnut. Het is makkelijk om me als een idioot en een onbekwame af te schilderen, maar dat klopt niet. Mijn projecten zijn internationaal erkend. Ik heb zelfs prijzen gewonnen.”

Leterme

De sneren van Laurent en zijn advocaat zijn zeer slecht gevallen in Laken. Het koningshuis reageert normaal gezien niet op uitlatingen of berichten in de media, maar deze keer wordt er een uitzondering op die regel gemaakt.

“Wat in de pers verschenen is over het feit dat de koning kwaad is, strookt met de realiteit”, benadrukt paleiswoordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw, die opmerkt dat Laken niet de gewoonte heeft te reageren op “verzinsels en uitlatingen die tot doel hebben de aandacht van de feiten af te leiden”. Premier Yves Leterme (CD&V), die ook een sneer kreeg van de prins, steunt de vorst. De kritiek van Albert “stemt overeen met de realiteit”, laat de premier weten. Leterme heeft een onderhoud met Laurent gepland om hem op de vingers te tikken over zijn Congoreis.

Raspoetin

De jongste zoon van de koning is het conflict met het paleis duidelijk op de spits aan het drijven. De relaties tussen Laurent en Van Ypersele zijn al langer verzuurd. Eind 2009 werd de kabinetschef van de koning nog als “raspoetin” omschreven door de prins, naar de intrigant die de laatste Russische tsaar adviseerde.

“Er zijn twee mensen in Laken die alle touwtjes in handen hebben”, klonk het. “Een van hen is Van Ypersele de Strihou. Hij bemoeit zich met alles, wil alles beslissen, maar uiteindelijk lost hij niks op. Al wat ik zeg en doe is van geen tel voor hem. Hij zal zeggen dat ik er niets van ken. Weet u, elke koning heeft zijn raspoetin. Al gaat zo’n raspoetin ook maar zijn tijd mee.”

Het is ook een publiek geheim dat de prins en de koning al jaren overhoop liggen met elkaar. Net zoals kroonprins Filip en prinses Astrid groeide Laurent op zonder zijn ouders veel te zien. Goed zou het nooit meer komen. Zolang Filip geen nakomelingen had, was Laurent na zijn oudere broer de tweede in de rij om zijn vader op te volgen. Dat duurde tot 1991, toen onder impuls van koning Boudewijn de zogenaamde Salische wet werd afgeschaft. Door een wijziging van de grondwet komen sindsdien ook vrouwen in aanmerking voor de Belgische troon. Ineens schoven prinses Astrid en (toen) haar drie kinderen in rang naar voren. Laurent zakte naar plaats zeven.

Groot probleem is dat de prins niet veel om handen heeft. Filip leidt als erevoorzitter van het Agentschap voor Buitenlandse Handel missies. Op dit moment is hij bijvoorbeeld met prinses Mathilde op handelsmissie in Rusland. Maar de vzw Kint, het milieu-instituut waarvan Laurent voorzitter was, werd vereffend omdat de regio’s er geen geld meer wilden inpompen.