Direct naar artikelinhoud

Dexia Bank blijft klanten verliezen

Ruim vier maanden na haar redding is de situatie van Dexia Bank België zorgwekkend. In de wandelgangen wordt gesproken over kapitaalverhoging, staatswaarborgen en zelfs de oprichting van een 'bad bank'.

De nieuwe raad van bestuur kwam vorige week donderdag voor het eerst bijeen. De nieuwe bestuurders kregen op die bijeenkomst een zicht op de toestand van de bank. Voor sommigen was het even slikken. De bestuurders werden op de hoogte gebracht van het feit dat het vertrouwen nog niet hersteld is. De bankrun is dan wel gestopt, maar Dexia Bank verliest nog steeds klanten, zo achterhaalde de krant De Tijd.

Directievoorzitter Jos Clijsters bevestigt dat in een reactie. "Maar het verloop is licht. We verliezen zo'n 20 miljoen euro spaargeld per week en ik denk niet dat dat te maken heeft met Dexia, wel met andere redenen. We voelen een beetje de agressiviteit van kleinere banken."

Daarbovenop is de liquiditeitssituatie van Dexia Bank gespannen, niettegenstaande ze uit de Dexia-groep gehaald is, waardoor ze voorzichtiger omspringt met kredieten en hogere marges aanrekent. "We zijn inderdaad voorzichtig, maar er is geen sprake van kredietschaarste. Ik denk dat iedere bank in het huidige klimaat wat liquiditeitsbeperkingen heeft", voert Clijsters aan.

Zwaar verlies

De financiële resultaten van de bank over het boekjaar 2011, die volgende week bekendgemaakt worden, zullen ook zeer slecht zijn. Over de eerste negen maanden was er al een verlies van 1,1 miljard euro. Daar komt nog een bijzonder slecht vierde kwartaal bij. Dat heeft vooral te maken met een bijkomende afboeking op Grieks staatspapier en het verlies op de Gemeentelijke Holding.

Ivan Van de Cloot vreest dat de overheid opnieuw tussen beide zal moeten komen. Volgens de hoofdeconoom van het Itinera Institute debatteerden de bestuurders op hun eerste bijeenkomst over hoe Dexia Bank in veiligere wateren kan worden geloodst. Daarbij wordt onder meer gesproken over de oprichting van een bad bank, waarin giftige financiële producten kunnen worden afgezonderd. Bij Dexia Bank wordt die bewering formeel ontkend, maar in kringen van bestuurders gebeurt dat niet. Daar luidt het dat er nog "niks is beslist".

Het grote verlies zal het eigen vermogen aantasten, maar de bank zal volgens Clijsters toch nog steeds voldoen aan de huidige kapitaalnormen. Voor de nieuwe Basel III-kapitaalnormen rijst mogelijk wel een probleem als de marktomstandigheden moeilijk blijven en de bank haar kapitaalbuffer onvoldoende kan versterken met winst uit de activiteiten.

Snoeien in personeel

De bestuurders kregen alvast enkele scenario's voorgeschoteld waarover in dat geval kan worden nagedacht. Het gaat bijvoorbeeld om een herkapitalisering of staatsgaranties. "Als we de toekomstige normen toepassen op de huidige situatie, hebben we waarschijnlijk wel extra kapitaal nodig, maar dat is geen zekerheid", repliceert Clijsters.

Volgens onze informatie kregen de bestuurders ook te horen dat de bank na de sociale verkiezingen met een plan komt om het personeelsbestand terug te dringen. "Dat is niet zo duidelijk gezegd", aldus Clijsters. "Wel is het zo dat we een oefening doen om te kijken hoe het zit met onze kostenbasis."

Volgens woordvoerster Moniek Delvou zal de bank eind maart beginnen met het opstellen van een businessplan voor de komende jaren. Het gaat erom te zeggen welke diensten en producten Dexia Bank in de toekomst wil aanbieden en hoeveel mensen daarvoor nodig zijn.

Bij Dexia Bank België werken bijna 6.000 mensen. Het is de bedoeling dat het gros van de ruim 300 werknemers van Dexia Holding in België ook in dienst komt van de bank. Dat proces loopt moeizaam. Tot dusver vonden 20 mensen een job bij de bank.