Direct naar artikelinhoud

Dwars door Vlaanderen krijgt boost

Dwars door Vlaanderen neemt in 2018 de plaats van de Driedaagse De Panne in. Flanders Classics-eigenaar Wouter Vandenhaute krijgt zo zijn zin.

In haar voorbije 41 edities was de Driedaagse van De Panne de laatste opmaat naar de Ronde van Vlaanderen. Dat gaat nu veranderen. Wouter Vandenhaute werd in 2009 eigenaar van Flanders Classics. Onder die vlag verzamelde hij de eendagskoersen Omloop, Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Scheldeprijs en Brabantse Pijl. Twee wedstrijden stappen tot nu niet mee in het verhaal van Vandenhaute: de E3 Harelbeke, op vrijdag, en de Driedaagse van De Panne.

Die laatste koers hield tot voor kort stevig vast aan haar plek in de week voor de Ronde van Vlaanderen. Maar dat Dwars door Vlaanderen in 2017 tot WorldTour-status is gepromoveerd, verandert de zaken. Vandenhaute legde bij de kalendercommissie van de UCI de vraag neer om Dwars door Vlaanderen één week later op de kalender te plaatsen: op de woensdag voor de Ronde.

"Dwars door Vlaanderen moet onze satellietkoers worden", zegt Wim Van Herreweghe, organisator bij Flanders Classics. "Vanaf 2018 claimen we de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen. We willen op die manier een nog groter internationaal publiek aanboren."

Tom Van Damme, voorzitter van de Belgische wielerbond, is het idee genegen. De Driedaagse van De Panne moet dus naar een andere datum op zoek. "Onze datum staat in 2018 op de helling, dat weten we", zegt Johan Van Hecke van de Driedaagse. "Als er een alternatief is, staan we open voor alles. Het liefst willen we in het klassieke voorjaar blijven."

Logisch lijkt dat de E3 Harelbeke de plaats van Dwars door Vlaanderen inneemt. Maar dat ligt bij E3 gevoelig. Enkele jaren geleden maakten ze al een gedwongen verhuis van zaterdag naar vrijdag. Een nieuwe verhuis op de kalender is voorlopig niet aan de orde, klinkt het daar.