Direct naar artikelinhoud

Vlaamse studenten kiezen voor wetenschap en technologie

Studierichtingen als chemie en bio-ingenieur zijn in, jongeren blijken wel degelijk in te spelen op de noden van de maatschappij. Dat blijkt uit de inschrijfcijfers van de Vlaamse universiteiten. 'Hier hoopten we op', zegt Ludo Melis, vicerector Onderwijs aan de KU Leuven.

Bedrijfsleiders spreken al tijden van een chronisch tekort aan wetenschappers en ingenieurs. André Oosterlinck, ererector van de KU Leuven, dacht zelfs luidop aan een lager inschrijvingsgeld voor technische studierichtingen.

Inmiddels blijkt dat jongeren volop gehoor geven aan hun smeekbedes. Zo steeg het aantal eerstejaarsstudenten chemie aan de KU Leuven van 17 naar 35, dat is bijna 106 procent meer. Ook de opleiding tot bio-ingenieur is populair. Waar vorig jaar op dit tijdstip 151 nieuwe studenten waren ingeschreven, zijn dat er nu 170 (+12,6 procent).

"Het is een algemene trend dat meer jongeren kiezen voor wetenschap en technologie. We hadden hierop gehoopt", reageert de Leuvense vicerector Onderwijs Ludo Melis. "Het beantwoordt ook aan de vraag van de maatschappij, waarbij er vooral sprake was van een tekort aan chemici." Aan de Universiteit Gent zien ze in dat studiegebied een soortgelijke toename. "Voorlopig is er een stijging van meer dan 35 procent, van 37 naar 50 toekomstige studenten", zegt woordvoerster Stephanie Lenoir. "Daarbij moet ik wel zeggen dat het huidige peil nog altijd een stuk lager ligt dan twee jaar geleden."

Ook informaticaopleidingen zijn gewild. In Antwerpen stijgt het aantal inschrijvingen met iets meer dan 10 procent, terwijl Gent (35 procent) en Leuven (69 procent) een immense groei noteren. Buiten de exacte wetenschappen is vooral de richting communicatiewetenschappen in trek. Aan de KU Leuven kiezen 148 jongeren daarvoor, terwijl er dat vorig jaar 'slechts' 91 waren. Melis: "Dat is inderdaad opvallend, maar het is toch ook al een tijdje bezig. We hebben daar eigenlijk geen onmiddellijke verklaring voor."

De opmerkelijkste stijger is wellicht de masterrichting statistiek aan de KU Leuven. Een toename van 283 procent: van 6 naar 23 studenten. "Door de huidige economische situatie en de stand van zaken in de maatschappij zien jongeren er sneller het belang van in", meent Melis.

Minder goed gaat het dan weer met tandheelkunde (-47 procent in Leuven) en revalidatiewetenschappen. In Leuven daalt die laatste met 16 procent, van 193 naar 162 studenten, terwijl Gent ook gewag maakt van een afname van 13 procent (van 293 naar 255 jongeren). Lenoir: "Deze richting zat al zoveel jaren in een stijgende lijn, dat er wel een daling moest optreden."

KU Leuven

Chemie: +105.88%

Communicatiewetenschappen: +62,64%

Tandheelkunde: -46.67%

Revalidatiewetenschappen: -16,06%

UGent

Chemie: +35,71%

Informatica: +35,13%

Sociologie: -36,17%

Revalidatiewetenschappen: -12,96%

Universiteit Antwerpen

Handelsingenieur: +28%

Informatica: +11%

Wijsbegeerte: -33%