Direct naar artikelinhoud

Zeven doden bij terreur in Israël

Minstens zeven mensen zijn omgekomen bij een reeks aanslagen op voertuigen in het zuiden van Israël. Er vielen ook 29 gewonden. De terroristen waren afkomstig uit Gaza en zijn via Sinaïwoestijn de Israëlisch-Egyptische grens overgestoken.

Een eerste aanslag vond op de middag plaats toen een groep gewapende mannen bus 392 van de Israëlische vervoersmaatschappij Egged onder vuur nam. De bus was onderweg van Be'er Sheva in de Negevwoestijn naar de badplaats Eilat. Twintig kilometer ten noorden daarvan, nabij de grens en het kruispunt Netafim, werd hij beschoten. Op de bus zaten niet enkel toeristen, maar ook heel wat militairen die hun bases verlaten hadden voor het weekend.

"Ik was net aan de praat met de passagier naast me," zegt een getuige aan de BBC, "toen we schoten hoorden. We hebben ons onmiddellijk gebogen. Er vlogen glasscherven in het rond en we beseften dat meerdere mensen gewond waren." Doden waren er op dat moment nog niet gevallen.

Kort daarna kwam een team van Israëlische soldaten ter plaatse, maar ook zij werden het doelwit van een aanslag, toen vlak bij hun voertuig een reeks explosieven tot ontploffing kwam. Een halfuur na de eerste aanslag bereikte vanaf Egyptisch grondgebied ook een mortierraket Israël. Daarbij vielen geen gewonden.

Vijfendertig minuten later, omstreeks tien over één, vuurde een terreurcel nog een raket af op een privévoertuig. Daarbij raakten zeven mensen gewond. Zeven doden vielen er toen weer wat later een tweede raket op een andere auto insloeg.

Volgens het Israëlische leger werden zeven terroristen omgebracht tijdens confrontaties met Israëlische militairen. Alle gewonden werden naar ziekenhuizen in Eilat en Be'er Sheva overgebracht.

Volgens de Israëlische televisie waren gisteravond overigens nog altijd 'terroristen' actief. Nabij Eilat zou een nieuwe schietpartij plaatsgevonden hebben, aldus een reporter die geen verdere details gaf.

Gaza bestookt

"Het gaat om een ernstig terreurincident dat op verschillende locaties plaatsvond", zei minister van Defensie Ehud Barak later op de dag. "Het wijst op de zwakkere greep van Egypte op de Sinaï en de verhoogde activiteit door terroristische elementen.

Volgens de Israëlische regering zijn de Popular Resistance Committees (PRC) verantwoordelijk voor het geweld. "Wij zullen met volle kracht en vastberadenheid tegen hen optreden", benadrukte Barak.

Zijn woorden waren nog niet koud of daar bestookte Israël de Gazastrook. Bij een raid van de luchtmacht kwamen zes Palestijnen om het leven. Onder de dodelijke slachtoffers zou ook een kind zijn, aldus een woordvoerder van de medische diensten in Gaza.