Direct naar artikelinhoud

Resistente malariaparasieten kunnen miljoenen levens kosten

Wetenschappers maken zich zorgen nu er in Cambodja drie varianten van de malariaparasiet zijn ontdekt, die resistent zijn tegen medicijnen. 'In de jaren 70 heeft een gelijkaardig fenomeen miljoenen levens gekost.'

In het westen van Cambodja zijn drie varianten van de malariaparasiet opgedoken die bestand zijn tegen het veelgebruikte middel artemisinine. De Universiteit Mahidol (Thailand) en de Universiteit van Oxford vergeleken het dna van honderden parasieten en ontdekten zo de drie resistente groepen.

"Het grote gevaar is dat die resistente stammen zich zouden verspreiden in Azië en daarna ook naar Afrika", zegt Marc Coosemans van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde in Antwerpen. "Dat zou een ramp zijn. In de jaren 70 hebben we dit al eens voorgehad. Enkele parasietengroepen waren resistent geworden tegen het toen veelgebruikte medicijn chloroquine. Via India zijn die parasieten tot in Oost-en West-Afrika geraakt. Miljoenen mensen zijn daarbij omgekomen."

Malariapatiënten worden doorgaans behandeld met een cocktail van twee medicijnen. "Een van de componenten is artemisinine", zegt Coosemans. "Dat middel zorgt ervoor dat het aantal malariaparasieten in het bloed heel snel afneemt. Het nadeel is dat dit medicijn niet lang in het bloed blijft. Om de parasieten helemaal uit het lichaam te krijgen, heb je die andere drug ook nodig."

In sommige gebieden krijgen besmette patiënten evenwel alleen maar artemisinine toegediend. "Hierdoor blijven de parasieten sluimeren in het bloed en raken ze bestand tegen het geneesmiddel", legt Coosemans uit. "Op zich zijn die monotherapieën verboden, maar privébedrijven trekken zich hier vaak niets van aan. Schandalig is dat."

Willen we vermijden dat de resistente parasieten zich verder over de wereld verspreiden, dan moet er snel actie komen. "We moeten de resistentie zo snel mogelijk uitroeien en we moeten er alles aan doen om de overdracht door de mug in te dijken."

varianten van de malariaparasiet zijn bestand tegen het veelgebruikte middel artemisinine