Direct naar artikelinhoud

Woody Allens ode aan de Lichtstad

Midnight in Paris, Vrijdag 31 oktober, 20u40, Canvas

Een jong koppel met trouwplannen neemt met een trip naar Parijs een voorschot op de huwelijksreis. Scenarioschrijver en romanticus Gil broedt op een eerste roman en verliest, zeer in tegenstelling tot zijn materialistisch ingestelde aanstaande Inez en haar aartsconservatieve ouders, meteen zijn hart aan de Lichtstad. Als hij op een nacht door de straten dwaalt wordt hij klokslag middernacht opgepikt door een oude Peugeot en meegetroond naar een feestje... in de jaren twintig. Daar ontmoet hij schrijvers en artiesten als Ernest Hemingway en Pablo Picasso, die hem enkele levenslessen meegeven waardoor hij ontdekt dat van nostalgie niemand beter wordt en een mens beter zijn energie gebruikt om gelukkig zijn in het heden.

Voor het vervolg van dit bizarre verhaal kunt u terecht bij deze romantische komedie (2011) waarmee Woody Allen voor het eerst sinds jaren weer een kaskraker te pakken had. Zijn met een Oscar bekroonde ode aan Parijs begint nogal stroef met saaie dialogen en een hoop toeristische 'postkaarten'.

Even doorbijten is de boodschap want daarna verandert Midnight in Paris in een wonderlijk geestige film vol verrassende ontmoetingen en spitse oneliners van hoofdrolspelers Owen Wilson, Rachel McAdams, Kathy Bates, Adrian Brody en de betoverende Marion Cotillard.