Direct naar artikelinhoud

Zappa: afwijken van de norm als norm

"Als je afwijkt van de norm, kan het tot progressie leiden." De woorden zijn van Frank Zappa en ze zouden ook niet méér van Frank Zappa kunnen zijn. Met de tweedelige documentaire Frank Zappa: a Pioneer of the Future of Music brengt het Nederlandse cultuurmagazine Het uur van de wolf hulde aan de bijzondere rockartiest en uitzonderlijke componist die Zappa was. De film werd gemaakt door Nederlander Frank Scheffer, die een patent heeft op vernuftige muziekdocumentaires.

De documentaire bestaat uit archiefmateriaal en interviews met mensen die nauw met de man hebben samengewerkt en door hem zijn geïnspireerd. Scheffer kon rijkelijk putten uit The Vault, een immens archief waarin alles is opgeslagen wat Zappa zelf heeft vastgelegd of heeft laten vastleggen: experimenten, familiebijeenkomsten, studio-optredens, eigen films...

Hij maakte ook dankbaar gebruik van de vorige documentaire die hij over de artiest maakte en van een Zappadocumentaire uit 1971 van Roelof Kiers. De cineast praatte met Gail en Dweezil Zappa, de weduwe en de zoon, met medewerkers van de beruchte Mothers of Invention als George Duke, Ian Underwood, Mark Volman en Bruce Fowler en met muzikanten als Steve Vai en Terry Bozzio.

Het uur van de wolf

Ned 2, 19.00