Direct naar artikelinhoud

Recordjacht van beurzen lijkt niet te stuiten

BRUSSEL l De Bel-20-index van Euronext Brussel overschreed voor het eerst de grens van 4.600 punten. De meeste andere Europese beursindexen haalden hun hoogste peil in meerdere jaren. Ook Wall Street flirt met records.

De gretig kopende beleggers werden aangevuurd door een mix van overnamenieuws, sterke bedrijfsresultaten en een teken dat de Amerikaanse consument de economie blijft steunen.

De Brusselse beurs noteert op een historische hoogte. Haar referentie-index Bel-20 won 0,7 procent, om af te sluiten op 4.614,86 punten.

Ook de andere Europese beurzen waren in feeststemming. De Duitse DAX en de Nederlandse AEX wonnen allebei ruim 1,6 procent. De Euro Stoxx50, de referentie-index voor de grootste aandelen van de eurozone, eindigde op zijn hoogste peil in zes jaar.

De winsten werden vooral gedragen door financiële zwaargewichten. Aandelen als Deutsche Bank en BNP Paribas wonnen meerdere procenten. "Nu duidelijk is dat de Nederlandse bank ABN Amro wordt verkocht, anticipeert de markt op de volgende grote overnameaankondigingen", verklaart een analist. "Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het overnamegeweld ten einde loopt. Fusies en overnames zullen de markten blijven ondersteunen", vult een collega aan. Sinds Nieuwjaar werden in Europa en de VS voor circa 1.000 miljard euro overnames aangekondigd. Dat is meer dan in dezelfde periode van 2006, nochtans ook een geanimeerd fusiejaar.

De beurzen profiteerden ook van de uitstekende resultaten van de elektronicagroep Philips. Wall Street ging eveneens fors vooruit, om vergelijkbare redenen: overnamenieuws (een consortium biedt 25 miljard dollar voor Sallie Mae, een aanbieder van leningen) en goede resultaten (de bankreus Citigroup overtrof de analistenverwachtingen met mooie kwartaalcijfers). Wall Street won bijna een procent en daarmee bereikte het zijn hoogste peil sinds 2000.

Voorts meldde het Amerikaanse ministerie van Handel beter dan verwachte kleinhandelsverkopen in maart. Ook dat was goed nieuws: het bewijst dat de Amerikaanse consument nog altijd vlot in de buidel tast. Die consument zorgt ervoor dat de Amerikaanse economie behoorlijk blijft draaien. Tot slot schroeft Alan Greenspan, de voormalige monetaire topman, zijn recessieverwachtingen terug.