Direct naar artikelinhoud

Justitie heeft 30 miljoen euro schulden bij telecomsector

Justitie heeft bij de telecomsector een schuldenput van 30 miljoen euro opgebouwd. Het gaat om rekeningen voor het opvragen van telefonie- en internetgegevens bij strafonderzoeken.

"We werken met man en macht aan een oplossing", zegt Koen Peumans van de FOD Justitie. "Maar de wet bindt ons om welbepaalde budgetten voor welbepaalde doelstellingen te gebruiken. Het geld voor de telecomsector is op. Maar dat wil niet zeggen dat we de rest niet kunnen betalen. We proberen nu gelden te verschuiven tussen rekeningen."

Woordvoerder Jan Margot van Belgacom zegt dat de telecomoperatoren geen opdrachten kunnen weigeren in het kader van strafrechtelijke onderzoeken. Justitie onderhandelt momenteel over de vastgelegde tarieven daarover.

Volgens Peumans is de achterstand van 30 miljoen euro het voorbije anderhalf jaar opgebouwd. Intussen vreest Margot dat de kosten nog hoger zullen oplopen. "Volgens een nieuw koninklijk besluit moeten telecomoperatoren het communicatieverkeer een jaar lang bijhouden. Hoe meer we bijhouden, hoe meer er kan worden opgevraagd", aldus Margot.