Direct naar artikelinhoud

KU Leuven pleit voor samenwerking met Britse uniefs

Vooraanstaande Britse universiteiten kunnen na de brexit alle Europese onderzoeksfinanciering verliezen. Rik Torfs, rector van de KU Leuven, pleit daarom voor intensievere samenwerking met bijvoorbeeld Oxford en Cambridge.

Gerenommeerde universiteiten in het Verenigd Koninkrijk, die zich in het verleden haast unaniem uitspraken voor een verlengd verblijf van hun thuisland in de Europese Unie, kunnen op onderzoeksvlak intensiever gaan samenwerken met Europese tegenhangers. Dat stelt KU Leuven-rector Rik Torfs in het Britse tijdschrift Times Higher Education. Door bijvoorbeeld associaties te vormen, zouden de Britten aanspraak kunnen blijven maken op onderzoeksfinanciering van de EU.

De Britse universiteitsbestuurders vrezen middelen, personeelsleden en studenten te verliezen door de brexit. Op dit moment is het bijvoorbeeld nog onduidelijk of de Britse regering van plan is aanspraak te blijven maken op de Europese onderzoeksprogramma's. Het Verenigd Koninkrijk is wel al gewaarschuwd voor een mogelijk braindrain, waarbij toponderzoekers naar bijvoorbeeld Nederland of Duitsland kunnen vertrekken.

Nauwe band

Torfs bevestigt aan deze krant dat zijn universiteit openstaat voor een associatie, die zou kunnen zetelen in bijvoorbeeld Brussel of Leuven. Het zou niet alleen het signaal geven dat de Europese gedachte op academisch vlak blijft bestaan, maar er ook toe leiden dat de Britse universiteiten geen Europese campus hoeven op te richten, zoals bepaalde rectoren naar verluidt van plan zijn.

"We hoeven daarom niet te wachten totdat de brexit een feit is", zegt Torfs, die aangeeft dat er nog geen afspraken zijn. "We hebben vandaag goede contacten met University College London en met universiteiten als Cambridge en Oxford. De Britse kennis mag voor de EU niet verloren gaan, maar zij hebben nood aan een Europese rechtspersoonlijkheid om aanspraak te kunnen maken op bijvoorbeeld financiering."

Torfs benadrukt dat er een nauwe intellectuele band bestaat tussen het Verenigd Koninkrijk en continentaal Europa. "Je zou kunnen denken dat er door de brexit meer Europees geld verdeeld kan worden over minder universiteiten, maar dat lijkt me te kortzichtig. Als de Britse universiteiten wegvallen, lijdt het onderzoek uit de EU reputatieschade en kan de kwaliteit ervan afnemen."