Direct naar artikelinhoud

Zullen we ons brein op een computer zetten?

Peter Hinssen,
IT-expert en ondernemer

De wereld van 2050 zal met smakelijk cynisme terugkijken op dat onnozele momentje in 2012 toen een aantal mensen dachten dat de wereld zou vergaan. Dat de mensheid zou vernietigd worden. Dat was pas veel later. In 2040 pas. Althans, dat beweren een aantal visionairs. Die hebben precies berekend hoeveel hersencapaciteit je kunt kopen voor duizend dollar. Als je vandaag een computer koopt voor dat bedrag, heeft die ongeveer de hersencapaciteit van een klein insect. Over tien jaar zijn dat de hersenen van een muis, nog eens tien jaar later die van een mens. En tegen 2040 kun je voor duizenddollar een computer kopen die evenveel 'brains' heeft als alle mensen op de planeet. En dan verandert er iets fundamenteels.

De grootste denker op dat vlak is Ray Kurzweil, een Amerikaanse uitvinder en geleerde, die gelooft dat op dat moment mensen in staat zullen zijn om hun brein over te zetten op een computer. Een computer die dan zo veel rekenkracht heeft dat die sneller kan denken dan de mens, en vooral eeuwig kan blijven leven. Vanaf 2040 kun je je hersenen, met al je herinneringen, gedachten en ideeën uploaden in een computer. En die neemt het dan wel van u over.

Ray Kurzweil is geen charlatan. Hij is trouwens vorige week aangenomen als 'director of engineering' bij Google en gaat daar de projecten rond artificiële intelligentie leiden. Het grapje is dat hij er zo van overtuigd is dat hij eeuwig zal leven, dat hij er een contract van tweehonderd jaar heeft ondertekend.

Of het zo'n vaart zal lopen weten we niet, maar het tempo waarbij computers leren 'denken' is adembenemend. In 1997 werd voor de eerste keer in de geschiedenis de wereldkampioen schaken verslagen door een computer, Deep Blue van IBM. Vorig jaar won de opvolger, Watson, het spelletje Waagstuk waarbij de computer sneller en beter de vragen kon beantwoorden. Als je dan verder rekent naar 2050, zou de mens wel eens niet meer de slimste op aarde kunnen zijn. Misschien nog bangelijker dan dat grapje van de Maya's met hun kalender.