Direct naar artikelinhoud

Qatar 2022 wordt winter-WK

Het WK voetbal 2022 in Qatar wordt gespeeld in de winter. Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, sloot woensdag een zomers toernooi in het dan snikhete land uit. Volgens de Fransman vinden de wedstrijden plaats tussen november 2022 en januari 2023.

De speeldata van het WK in Qatar zijn al sinds de toewijzing van het toernooi aan het woestijnland, in december 2010, onderwerp van discussie. De FIFA haastte zich woensdagmiddag om te zeggen dat Valcke op radiozender France Inter voor zijn beurt had gesproken. Volgens een woordvoerder verkondigde hij slechts 'zijn visie'. Vice-president Jim Boyce toonde zich 'zeer verrast' door de uitlatingen van zijn collega.

Een speciaal in het leven geroepen werkgroep van de FIFA delibereert al maanden over een datum voor het WK, dat zijn schaduw om allerlei redenen ver voor zich uitwerpt. Een beslissing valt op zijn vroegst na het WK in Brazilië komende zomer, zei Boyce. Toch toonde de spelersvakbond FIFPRO zich woensdag alvast opgetogen. "We vragen hier al maanden om", zei voorzitter Philippe Piat.

Winters WK

De FIFA, bij de toewijzing nog voorstander van een klassiek toernooi in de zomer, laat zijn voorkeur voor een winters WK steeds nadrukkelijker blijken. Eerder spraken de 54 leden van Europese voetbalbond UEFA zich al unaniem uit om het toernooi te houden in een periode waarin het in Qatar relatief koeler is.

De Nederlandse bondscoach Louis van Gaal noemde een winters WK in het oliestaatje zelfs een 'weldaad'. Met Bayern München overbrugde hij er weleens de winterstop. De temperatuur is er dan, met een graad of 22, 'uitstekend', zei hij. Van Gaal refereert graag aan het WK van 1994, toen de bloedhete stadions een beproeving waren voor spelers en fans. In Qatar loopt de temperatuur in juni en juli met gemak op tot 40 graden.

De Nederlandse voetbalbond vindt zelfs dat de toewijzing van het WK overnieuw moet, omdat Qatar zijn bid op de zomer had afgestemd. België en Nederland, samen in de race voor het WK 2018, behoorden in december 2010 tot de verliezers toen de FIFA Rusland en Qatar een WK toebedeelde.

De FIFA liet bij zijn evaluatie van Qatar's bidboek al doorschemeren dat de temperatuur in de zomer problemen zou opleveren. "Het feit dat de competitie is gepland in juni/juli, de twee heetste maanden van het jaar in deze regio, moet beschouwd worden als een potentieel gezondheidsrisico voor spelers, officials, de FIFA-familie en toeschouwers, en vereist maatregelen", aldus de federatie in zijn rapport.

Nog te ontwikkelen technieken om stadions en trainingsvelden te koelen en om grasgroei te stimuleren, zouden onderdeel zijn van die maatregelen. "Succes van de competitie is afhankelijk van de ontwikkeling en betrouwbaarheid van nieuwe technologieën en de acceptatie daarvan door de teams", schreef de FIFA in zijn beoordeling van het bid.

Ingegeven door protesten van bonden en sponsors kwam de FIFA terug op zijn besluit. Zo sloot voorzitter Sepp Blatter een 'volksfeest' uit als het WK in de Arabische hitte zou worden gespeeld. De Zwitser erkende dat zijn organisatie 'inschattingsfouten' had gemaakt bij de toewijzing, maar staat nog steeds achter Qatar als speelland.

Het verhuizen van een WK naar de winter heeft grote gevolgen voor de voetbalkalender. Het seizoen 2022/2023 zal eerder moeten beginnen, in juni in plaats van augustus. En landen zullen minder tijd hebben om zich voor te bereiden op het WK dan in de zomer, omdat het toernooi nu midden in allerlei nationale en Europese competities valt.