Direct naar artikelinhoud

Na zware vorstperiode heeftbrandweer het nu druk met dooiproblemen

De Belgische brandweerlui draaien momenteel overuren. Na wekenlang vuurhaarden te hebben geblust door de aanhoudende vorst, moeten brandweerlui nu uitrukken om de wateroverlast te bestrijden.

Dat het aantal woningbranden afgelopen tijd aanzienlijk hoog was, is ook de brandweer van Antwerpen niet ontgaan. Daar kreeg men zaterdag maar liefst 60 oproepen binnen. Volgens korpschef Stef Dreggsch ligt de vorst aan de basis van het onheil. "Mensen zijn vaak niet goed voorbereid op de vrieskoude. Ze reinigen hun schoorsteen niet op tijd en stoken te veel wanneer het plots gaat vriezen. Dat zorgt voor oververhitting en leidt uiteindelijk tot brand. Ook het gebruik van het verkeerde hout kan aanleiding geven tot brand."

In Galmaarden, Schepdaal en Asse legden afgelopen weekend schouwbranden een aantal woningen in de as. Verschillende gezinnen staan hierdoor letterlijk in de kou.

In Brecht vatte een huis vuur door de stralingswarmte van de kachel.

Dreggsch benadrukt dat ook elektrische overbelasting een boosdoener kan zijn. "Het is niet de eerste keer dat een elektrisch vuurtje het begeeft door plots intensief gebruik", stelt hij. "Bovendien kan de stralingswarmte een bedreiging vormen voor houten vloeren".

Ook het huidige dooiweer is niet zonder gevaar. De sneeuw op de wegen smelt en zorgt voor wateroverlast in kelders en straten. Door de plotse temperatuurverschillen barsten de leidingen sneller. Dreggsch heeft ook hier een verklaring voor: "Door de koude breken de ondergrondse leidingen. Bij het dooiweer ontstaan er op die manier lekken en die kunnen voor problemen zorgen. Zeker als deze in contact komen met elektrische kabels." Dat merkten de winkeliers in Genk. Daar veroorzaakte een personeelslid door het ontdooien van een bevroren waterleiding per ongeluk een brand. Door het overtollige water begon de elektrische leiding te smeulen.