Direct naar artikelinhoud

De Block had het wel degelijk over gangbangs

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) ontkent in een interview dat gisteren in Humo verscheen dat ze in een gesprek met De Morgen gangbangs verwisselde met stadsbendes. Uit de geluidsopname blijkt nochtans het tegendeel.

Twee weken geleden verscheen in deze krant een interview met De Block. Daar wordt in Humo naar verwezen als zijnde 'hallucinant'. "U had het over gangbangs in de plaats van bendes", merkt de vraagsteller op. "Dat laatste was hallucinant, ja", antwoordt De Block. "Ik heb het tijdens dat gesprek over 'gangs en bendes' gehad en die journaliste heeft daar 'gangbangs' van gemaakt. Alsof ik het verschil niet ken. Ik heb die dag drie interviews gegeven - één aan een Franstalige krant en twee aan een Vlaamse krant. Alleen in De Morgen blijk ik er niks van te kennen. Moet je zulke journalistiek nog serieus nemen? Voor mij is dat van hetzelfde niveau als die cartoon op internet waarin ik plots op die toren sta in de plaats van die andere politica."

Uit de bandopname van het bewuste interview met deze krant blijkt nochtans dat De Block het wel degelijk over gangbangs had. Het gesprek gaat over het probleem van de niet-begeleide minderjarigen. "Die kinderen gaan dan hier van opvang naar opvang naar opvang en dan is er ook het probleem als die achttien zijn", zegt De Block. "Dan staan ze op straat, buiten, zonder iets, en komen ze vaak in malafide netwerken terecht, zoals daar in Ukkel, die bendes." "Die stadsbendes", vult haar woordvoerster aan. De Block beaamt. "Die gangbangs, die stadsbendes daar, daar hebben ze van gezegd: dat zijn voor een deel niet-begeleide minderjarigen van vroeger die 'zich nu in een groepeke gedaan hebben' of ook in prostitutie enzovoort. Dat is dus echt een groot probleem."

Wie het fragment zelf wil beluisteren kan daarvoor terecht op onze website, www.demorgen.be.