Direct naar artikelinhoud

Wat betekent het regeerakkoord voor u?

Het regeerakkoord van Di Rupo I telt 184 pagina's. Een lange opsomming van maatregelen en hervormingen. Maar wat verandert er nu precies voor u?

1

Groene wagens

De federale korting voor wagens met een lage CO2-uitstoot wordt afgeschaft. Tot nog toe kreeg je op een voertuig dat minder dan 105 gram CO2 per kilometer uitstoot een belastingverlaging van 15 procent van de aankoopprijs. Die bedroeg maximaal 3.280 euro. Voor voertuigen die tussen 105 en 115 gram CO2 uitstoten gold een belastingverlaging van 3 procent, met een maximum van 615 euro. De automobielsector vraagt een uitloopscenario voor de premie. Wie ten laatste op 28 november (de dag van de beslissing) een nieuwe auto besteld heeft en een voorschot betaald heeft dat minstens gelijk is aan twee keer de korting, kan nog van de korting genieten, ook wanneer de auto pas in 2012 geleverd wordt. Wie later bestelde en volgend jaar uitgeleverd wordt, heeft geen recht meer op de gunstmaatregel.

2

Ecopremies

De enorm populaire federale belastingvoordelen voor wie investeert in energiebesparende maatregelen verdwijnen vanaf 1 januari 2012. Dakisolatie blijft (gedeeltelijk) buiten schot, maar voor zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen, dubbele beglazing, thermostatische kranen of zuinige verwarmingsketels geldt nagenoeg dezelfde regel als bij de groene wagens. Wie na 28 november pas bestelde en pas in 2012 uitgeleverd wordt, grijpt naast de premie. Wie voordien een bestelling plaatste, kan op zijn twee oren slapen, ook al gebeurt de installatie pas volgend jaar. Ook wie na 28 november aankocht en nog voor het einde van het jaar uitgeleverd wordt, geniet nog van de oude maatregel.

3

Dienstencheques

De prijs van dienstencheques stijgt in 2013 van 7,5 naar 8,5 euro. Na belastingaftrek - die wordt behouden - gaat het om een toename van 5,25 naar 5,95 euro. Daarna worden ze geïndexeerd.

4

Bedrijfswagens

De heffing op bedrijfswagens werd al gereduceerd van 500 tot 200 miljoen euro. Werknemers moeten daarvan 100 miljoen bijdragen. De andere 100 miljoen is voor de firma. Aankoopwaarde en CO2-uitstoot tellen mee in de berekening. Volgens automobielfederatie Febiac zal de bijdrage van de werknemer tot 2,5 keer zo hoog worden. Open Vld zegt dat het verschil maar half zo groot zal zijn. Beide berekeningen kloppen, maar hebben een ander uitgangspunt. Febiac gaat uit van de situatie waarbij de werkgever de werknemersbijdrage van het nettoloon afhoudt. De liberalen hanteren het model waarbij de werknemer het bedrag zelf meeneemt in zijn belastingaangifte. Het eerste is het voordeligst voor de werkgever, het tweede voor de werknemer. Werknemers hebben niet de vrije keuze, de werkgever bepaalt welk systeem gehanteerd wordt.

5

Energie

De nucleaire taks die aan Electrabel wordt aangerekend, stijgt met 300 miljoen tot 550 miljoen euro. Vraag is of dat zal worden doorgerekend aan de verbruiker. Leveranciers die hun prijzen willen verhogen zullen dat moeten meedelen aan de energiewaakhond CREG. Die zal onderzoeken of de verhogingen legitiem zijn.

6

Overige belastingen

Net zoals voor analoge tv zal op digitale tv 21 procent btw moeten worden betaald. Een pakje van 20 sigaretten wordt 0,26 euro duurder, een pak van 50 gram roltabak zal voortaan 0,20 euro meer kosten. Notarissen en deurwaarders zullen 21 procent btw moeten heffen op hun facturen. De notariskosten bij aankoop van een woning of het afsluiten van een lening worden daardoor duurder. De taks op beursverrichtingen stijgt met 30 procent. Voor alle roerende inkomsten uit beleggingsproducten zoals kasbons, dividenden en intresten onder 20.000 euro per jaar stijgt de belasting van 15 naar 21 procent. Wie elk jaar meer dan 20.000 euro opstrijkt, betaalt 25 in plaats van 21 procent.

7

Pensioen

Tegen 2016 moet de minimumleeftijd voor vervroegd pensioen opgetrokken zijn van 60 tot 62 jaar. Daarnaast zal men een loopbaan van 40 jaar achter de rug moeten hebben in plaats van 35 jaar. De minimumleeftijd voor individueel brugpensioen wordt 60 jaar. Tegen 2015 geldt dat ook voor zware beroepen en lange loopbanen. De wettelijke pensioenleeftijd wordt niet verhoogd. Wie meer dan 45 jaar werkt, krijgt wel een hoger pensioen.

8

Werkloosheid

De uitkeringen stijgen, maar nemen daarna af in de tijd. Na 4 jaar vallen alle werklozen terug op een minimum vergelijkbaar met het leefloon. Wie werk zoekt, zal beter en sneller worden gecontroleerd. De wachtuitkering wordt pas na 12 maanden uitgekeerd. Elke 4 maanden zal worden nagegaan of genoeg inspanningen zijn gedaan om een job te vinden.

9

Tijdskrediet

Werknemers die tijdskrediet willen nemen of ambtenaren die een loopbaanonderbreking willen, zullen minstens 5 jaar aan de slag moeten zijn. Bijkomende voorwaarde is dat ze minimaal 2 jaar in het bedrijf of de instelling moeten gewerkt hebben. Het gewone systeem van tijdskrediet zal beperkt blijven tot 1 jaar.

10

Arbeidsmarkt

De sociale partners, vakbonden en werkgevers, moeten tegen ten laatste juli 2013 een overeenkomst hebben over het eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden. De jobkans in de uitzendsector zal verhoogd worden door interimarbeid in alle sectoren, ook bij de overheid, mogelijk te maken. Daarenboven zal het arbeidsrecht op verschillende vlakken vereenvoudigd worden.

11

Asiel

Er komt één minister voor Asiel en Migratie die bevoegd wordt voor het opvang- en terugkeerbeleid. De asielprocedure wordt teruggebracht van 1 jaar naar 6 maanden.

12

Justitie

De wet-Lejeune wordt verstrengd. Die bepaalt dat een gedetineerde na een derde van zijn straf kan vrijkomen. Voor misdrijven die de dood tot gevolg hadden en waarop een veroordeling van 30 jaar of levenslang volgde, wordt die termijn nu opgetrokken naar de helft van de straf. Voor recidivisten wordt dat zelfs drie vierde van de straf. Daarnaast wordt het gerechtelijk landschap hertekend, zo wordt het aantal gerechtelijk arrondissementen gehalveerd.

13

B-H-V

Brussel-Halle-Vilvoorde wordt gesplitst in twee kieskringen: Vlaams-Brabant en Brussel-Hoofdstad. De inwoners van de 6 faciliteitengemeenten kunnen kiezen in welke kieskring ze stemmen. In de andere 29 B-H-V-gemeenten zal er enkel nog op Vlaamse lijsten gestemd kunnen worden. Ook het gelijknamige gerechtelijke arrondissement werd opgesplitst in een tweetalig parket in Brussel en een eentalig in Halle-Vilvoorde.