Direct naar artikelinhoud

'Vamos Brasil' tovert deSingel om in sambatent

Twee avonden lang ligt Copacabana aan de Schelde. Met unieke muziekconcerten, spoken word en performende striptekenaars tovert Vamos Brasil de Antwerpse Singel om in een Braziliaanse feestplek.

"Een Braziliaans feestpaleis voor lichaam en geest", zo wordt Vamos Brasil aangekondigd. Met op het menu: een gevarieerd muziekprogramma, spoken word, rappende deejaydichters en performende striptekenaars.

"Het is de eerste keer dat we meedoen met Europalia", zegt Villanella-directeur Mark Verstappen. "Brazilië is een soort mythe, iedereen denkt spontaan aan borsten, billen en voetbal. En in het beste geval misschien nog aan caipirinha. Maar het land heeft ook een gigantische muziekcultuur, met een fantastische mix van traditie en hedendaagse artiesten."

Top van de affiche: 'de Braziliaanse Frank Zappa' Tom Zé. "Ik ben heel blij dat we dit soort iconen mogen ontvangen, met alle egards vandien", zegt Verstappen. "Zé gaat met een heel rare humor door het leven, maar beschikt wel over een repertoire van meer dan vijftig jaar om uit te putten. De man heeft in zijn leven al flink wat meegemaakt, maar is wel altijd rebel gebleven."

Springen in die optiek ook in het oog: de samenwerking tussen Belgische en Braziliaanse artiesten. Zowel Mauro Pawlowski, Think Of One-kapitein David Bovée als DAAU bundelen de krachten met hun Braziliaanse tegenhangers. "Met die drie projecten willen we een dialoog creëren tussen artiesten die elkaar zo goed als niet kennen maar wel bij elkaar passen", zegt Verstappen. "En dat zal ongetwijfeld iets heel mooi opleveren." Daarnaast staat ook een reeks voorgedragen columns gepland. Door 'Scherpe Pennen met een Mening' met een speciale link met Brazilië. Annelies Beck over de bloeiende economie, Oscar Van den Bogaard over "de mythe van Rio", FIlip Joos over het Braziliaanse voetbal, Robert Vuijsje over bundas, de billen.

"En zelf kijk ik heel erg uit naar Luiz Eduardo Soares", zegt Verstappen. "Die man heeft niet alleen het veiligheidsbeleid van Rio onder zijn hoede gehad, maar is ook chef van de algemene politie geweest en heeft nadien een boek geschreven dat een striemende aanklacht is tegen de corruptie in Brazilië. Soares is tevens leverancier van het script van de razend populaire film Tropa de elite. In het interview met Annelies Beck zal dus uit eerste hand over de achterkant van Brazilië verteld worden. Lieven 'Satanic Samba' Verstraete sluit de tweedaagse dan weer af, met een ongetwijfeld swingende dj-set en een caipirinha van het huis in de hand."

Voor alle duidelijkheid: Vamos Brasil is een eenmalig initiatief. Voorlopig, althans. "Dit is een eenmalige spin-off van het opgedoekte De Nachten", besluit Verstappen. "In de toekomst moeten we onze samenwerking met deSingel opnieuw bekijken, maar er zal wel weer iets uit de lucht vallen."

www.vamosbrasil.be