Direct naar artikelinhoud

CD&V lonkt weer naar N-VA

Zowel bij het alcoholplan als bij de uitbreiding van de fiscaliteit op spaarboekjes lonken CD&V en N-VA naar elkaar. Ze zoeken wisselmeerderheden, waardoor regeringspartij en dwarsligger Open Vld buitenspel kan worden gezet.

Hernieuwde liefde tussen de oude kartelpartners. Het was het resultaat van een opmerkelijke dag in de Kamer. Eerst stond het alcoholplan van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) op de rol. Dat werd dinsdag door de drie liberale excellenties rond de tafel - Guy Vanhengel, Annemie Turtelboom en Maggie De Block - tegengehouden ondanks eerdere tegemoetkomingen. Zo blijven zij moeite hebben met het verbod op alcoholverkoop via drankautomaten. Ook wenst Open Vld meer duidelijkheid over de drank die minderjarigen mogen drinken.

De tegenstemmen zorgden voor wrevel bij CD&V, aangezien de partij de voorbije weken al meermaals het deksel op de neus kreeg. Zo was er het voorstel van minister van Defensie Pieter De Crem om veertig nieuwe gevechtsvliegtuigen te kopen, dat meteen door coalitiegenoot Open Vld werd afgevoerd. Ook de goedkeuring van euthanasie voor minderjarigen - waarbij de liberalen een wisselmeerderheid vonden bij N-VA - lijkt niet goed verteerd te zijn. Vandaar dat het wellicht niet verwonderlijk is dat CD&V het alcoholplan wil doordrukken zonder coalitiepartner Open Vld.

Onverzettelijkheid

Kamerlid Nathalie Muylle vraagt Onkelinx om naar het parlement te komen. "Wij zullen u steunen. Want op dit moment drinkt acht tot tien procent te veel alcohol. Het kost de overheid jaarlijks 4,2 miljard euro. In dat licht is het totaal onverantwoord dat een meerderheidspartij dwarsligt. Zij blokkeren om electorale redenen en we gaan proberen om dit dossier nog voor de verkiezingen af te ronden."

Een oproep die bij N-VA-fractievoorzitter Jan Jambon niet in dovemansoren valt. "Er kan heel wat nuttigs gebeuren, en we willen met iedereen rond de tafel gaan zitten."

Een nog sterker geluid klonk in het dossier rond de uitbreiding van het fiscaal voordeel op spaarboekjes. Ook daar liggen de liberalen dwars en biedt N-VA de christendemocraten en financiënminister Koen Geens een uitweg. "Dien uw voorstel hier in het parlement in, u kunt op ons rekenen", zei N-VA-kamerlid Peter Dedecker. "Ik begrijp de onverzettelijkheid van Open Vld niet. Of mag u hier niet mee scoren, misschien?"

Blaffende honden

Ondanks de toenadering is er volgens Muylle geen sprake van revanchegevoelens bij CD&V. "Ik hoor ook dat sommige liberalen het zo opvatten, maar dat is niet het geval. Het gaat ons puur om de gezondheid van de mensen." Bij Open Vld maakt het weinig indruk. "CD&V heeft Muylle gestuurd om hard te blaffen, maar zoals iedereen weet bijten blaffende honden niet. De uitbreiding van de euthanasiewetgeving en de spaarfiscaliteit heeft voor wrevel gezorgd, maar dat zal wel weer overwaaien."

Bij de liberalen klinkt het dan ook dat de toenadering tussen N-VA en CD&V van vrijblijvende aard is. "We gaan nu niet meer olie op het vuur gooien, maar wisselmeerderheden zijn nog niet mogelijk", klinkt het. "Eerst moeten de ministers naar het parlement komen met hun teksten, en dat is voorlopig niet het geval. Onkelinx wil nog altijd binnen de regering een oplossing zoeken en zelf willen we ook verder praten. De soep zal dus niet zo heet worden gegeten als ze wordt opgediend."