Direct naar artikelinhoud

Klokkenluider HaZoDi gepest op eerste werkdag

Vera Vrancken, een van de drie klokkenluiders van de zogeheten HaZoDi-affaire, is op haar eerste werkdag na een maandenlange inactiviteit bij het Hasseltse politiekorps naar eigen zeggen meteen weer gepest. De politie ontkent.

Even het geheugen opfrissen: Vera Vrancken groeide uit tot het gezicht van de HaZoDi-affaire. De werkneemster van de politiezone Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek deed eind 2011 met twee andere collega's een boekje open over het politiekorps. Ze klaagden over een graaicultuur en andere wantoestanden. De hele affaire draaide uiteindelijk op een sisser uit. Gisteren ging Vera Vrancken voor het eerst weer aan het werk.

"Iedereen wist dat ik terug zou komen na mijn verlof. Maar ik ben urenlang niet verder geraakt dan de balie", zegt Vera Vrancken. Ze zegt dat ze daarna geïntimeerd werd omdat ze eerst werd opgevangen door aanhangers van mensen die ze publiekelijk had aangevallen en later door de toenmalige korpschef Michel Beckers, die ze destijds had aangeklaagd wegens pestgedrag.

Vrancken vindt het 'opvallend' dat precies hij haar de weg wees naar een zolderkamer zonder voorzieningen. "Ik wist ook niet wat van me werd verwacht. De nieuwe korpschef heeft me toen gezegd dat ik maar een boek moest lezen om me bezig te houden. Het is voor mij duidelijk dat het pestgedrag gewoon verder gaat", aldus Vrancken.

De politiezone HaZoDi zegt verrast geweest te zijn omdat Vrancken gisteren opdook op de werkvloer. "Mevrouw Vrancken heeft even moeten wachten omdat onze administratieve diensten nog niet op post waren. Maar dat is toch normaal? Intussen wordt alles in gereedheid gebracht om een toegangsbadge, telefoon, computer en andere benodigdheden voor haar te regelen. Zodat mevrouw Vrancken straks haar normale taken kan aanvatten. En als ze andere verzuchtingen heeft, staat de deur van de korpschef altijd voor haar open", zegt HaZoDi-woordvoerder Dorien Baens.

Steven Vandeput, politieraadslid en fractieleider van N-VA, ziet in het incident het zoveelste bewijs dat er niet naar een goede oplossing wordt gezocht om de verhoudingen met de klokkenluiders te normaliseren. "Ik heb de indruk dat men het conflict eerder wil laten escaleren", aldus Vandeput.