Direct naar artikelinhoud

Europees Parlement tikt Rusland op de vingers

Het Europees Parlement tikt Rusland op de vingers omdat het de regels van de democratie niet respecteert. Alweer. Alleen valt het af te wachten of premier Poetin zich deze keer wel iets van de Europese bolwassing zal aantrekken.

Het Europees Parlement buigt zich vandaag over een resolutie die het stokkende democratiseringsproces in Rusland hekelt. Het is al de derde resolutie over het democratiseringsproces in Rusland van de afgelopen twaalf maanden. En de vorige twee hebben kennelijk bitter weinig zoden aan de dijk gezet. In de aanloop naar de Russische verkiezingen, die over vier maanden gepland staan, heeft het Kremlin Parnas de toegang tot de kieslijsten geweigerd. Parnas is de partij waar onder anderen de gewezen Russische eerste minister Michail Kasjanov toe behoort. Kasjanov is een volgeling van oud-president Boris Jeltsin.

Parnas is al de negende partij die de toegang tot de verkiezingen in Rusland ontzegd wordt. Dat doet het democratiseringsproces in Rusland steeds nadrukkelijker in het oog van de storm belanden. Het Amerikaanse Congres stemde onlangs ook een resolutie waarmee het Poetin en zijn volgelingen tot een democratischer houding wil bewegen. En het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Rusland veroordeeld omdat het politieke bewegingen op onwettige wijze de toegang tot de kieslijsten ontzegde. "Helaas kwam die uitspraak van het Hof pas vier jaar na de verkiezingen waar de partij niet aan had mogen deelnemen", zucht de liberale fractieleider Guy Verhofstadt, die onlangs nog op bezoek was in Rusland.

Verhofstadt vreest dat premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev weliswaar partijen aan de uiterste rechter- en linkerzijde van het spectrum tolereren, zolang hun absolute meerderheid van centrumkiezers maar niet in het gedrang komt.

Gisteren kwam Michail Kasjanov in de wandelgangen van het Europees Parlement in Straatsburg sancties tegen Rusland verdedigen. "Rusland laat geen onafhankelijke tegenstanders voor de regeringspartijen toe. Het organiseert dus niet de vrije verkiezingen die zijn grondwet garandeert. Het respecteert evenmin de verplichtingen die zijn lidmaatschap van de OVSE met zich meebrengen." Kasjanov en zijn gevolg kwamen ook bijkomende monitoring bepleiten. Het blijft afwachten of de verse druk vanuit de EU de politieke leiders in Moskou wakker zal schudden. "Wellicht zal de druk in de komende maanden vooral moeten komen vanuit de OVSE en de Raad van Europa, waar Rusland lid van is", gaf ook Verhofstadt toe.