Direct naar artikelinhoud

Benettons willen Benetton van de beurs

De familie Benetton denkt er aan het gelijknamige kledingbedrijf van de beurs te halen. En zo een punt te zetten achter een beurscarrière van 26 jaar.

Edizione, de investeringsholding van de Benettons, stuurde zelf een mededeling uit over de mogelijke aankoop van alle Benettonaandelen die het nog niet in handen heeft.

Edizione controleert al 67 procent van Italiës grootste kledingbedrijf. Morgen is er een vergadering gepland in Treviso, waar Benettons hoofdkwartier gehuisvest is in de Villa Minelli, over een uitkoopbod.

Tot er duidelijkheid komt, is het aandeel op de beurs van Milaan geschorst. In de uren voor de schorsing ging het ruim 9 procent hoger, nadat het ook gisteren al 13 procent was gestegen. De Romeinse beurswaakhond houdt die koersklim in de gaten.

Er circuleerden geruchten in de markt over een mogelijke fusie met de Spaanse gigant Inditex (bekend van onder meer Zara), maar die werden snel ontkend door Edizione. In het voorbije jaar verloor het Benettonaandeel zowat een vijfde van zijn waarde, waardoor de marktwaarde terugviel naar net geen 740 miljoen euro.

Als Benetton van de beurstabellen verdwijnt, betekent dat het einde van een 26-jarige beurscarrière, naar Italiaanse normen al respectabel. In 1986 noteerde het kledingbedrijf voor het eerst op de beurs van Milaan. In 1988 volgde een notering in Frankfurt, in 1989 in New York.

De Benettonketen, die zich in het middensegment van de kledingmarkt positioneert, boekte vorig jaar iets meer dan 70 miljoen euro winst, een behoorlijke terugval tegenover de 102,8 miljoen euro uit 2010. Het bedrijf verwacht dat de cijfers dit jaar onder druk blijven, doordat de economische crisis de verkoop aantast.

Behalve in de eigen kledingketen hebben de Benettons met Edizione, dat activa ter waarde van 5,5 miljard euro in portefeuille heeft, onder meer participaties in Atlantia, de grootste tolwegbeheerder in Italië, en in RCS Mediagroup, de uitgever van 's lands grootste krant Corriere Della Sera.