Direct naar artikelinhoud

Gent vergooit kans om naast Anderlecht te komen

Uitgerekend op het moment dat het zich naast Anderlecht op de eerste plaats kon hijsen, leverde AA Gent aanvallend één van zijn zwakste prestaties van het seizoen af. Tegen Beerschot viel de Gentse pletwals na twintig minuten zonder benzine en tufte het verder op zijn reservetank.

"Ach nee, we waren voor de match absoluut niet bezig met die eerste plaats." Een lichtjes geïrriteerde Trond Sollied zei het op zijn persbabbel na de match alsof hij het zelf geloofde. Alsof de spelers, het bestuur en hijzelf vrijdagavond niet gejuicht hadden na de nederlaag van Anderlecht bij KV Mechelen. "We zijn teleurgesteld omdat we nul punten halen, niet omdat we een kans missen om leider te worden. Dat doet er nu nog niet toe." Verklaarde Sollied zélf enkele weken geleden niet dat Gent al lang eerste had moeten staan? "In normale omstandigheden waren we nu al leider, maar ik merk dat we altijd drie klassen beter moeten zijn dan de tegenstander vooraleer we kunnen winnen", klonk het twee weken geleden.

Geen drie klassen beter

Met zijn analyse van toen kon hij de nederlaag van afgelopen weekend niet treffender omschrijven. AA Gent was géén drie klassen beter dan Beerschot en kon bijgevolg niet winnen. De avond begon in het Ottenstadion nochtans zoals wel vaker: met een vlot combinerende thuisploeg die de bezoekers onder druk zet en naar adem doet happen. In die eerste twintig minuten kwam Beerschot nauwelijks over de middenlijn en waren er kansen voor Brüls, Smolders en Ljubijankic. Yassine El Ghanassy, die sukkelt met zijn adductoren, keek net als de voorbije weken toe van op de bank. Wat nadien gebeurde, zien de Gentse fans veel minder vaak: een slordig combinerende thuisploeg die slechts met mondjesmaat aan kansen komt. "Tot de zone van de waarheid liep het goed, daarna lukte het altijd nét niet", zuchtte Sollied. "De laatste pass of de ultieme voorzet, het kwam er om een of andere reden niet uit." En dus haalde een geconcentreerd Beerschot, dat in de 18de minuut met een misser van MacDonald op één meter van doel nog de beste kans van de eerste helft had versierd, zonder kleerscheuren de rust.

Terwijl Sollied zijn ploeg bij de start van de tweede helft ongemoeid liet, greep Mathijssen wel in en bracht Wuytens voor een bleek presterende Delic. Na tien minuten rendeerde die ingreep toen Malul, die met de inbreng van Wuytens een rij hoger kon spelen, ter hoogte van de middencirkel Losada op de linkerflank lanceerde. De Argentijn sneed fraai naar binnen en kreeg van Baric alle tijd om aan te leggen. Boeckx devieerde de harde knal in de voeten van Sidibe en die nam het late sinterklaasgeschenk in dank aan.

De voorsprong bevrijdde Beerschot en het trio MacDonald, Sidibe en Losada ging prompt een stuk beter voetballen. Bij Gent bleven de anders zo gevreesde flanken in de tweede helft ver onder hun niveau. Vooral Christian Brüls worstelde met de bal en zijn acties, maar ook Mboyo kreeg na de rust nog weinig voor elkaar. "Op sommige aanvallende posities missen we wat ervaring", analyseerde Sollied zonder namen te noemen. "Er zijn jongens die acties maken waar dat niet nodig is. Als er drie man rond jou staat, dan moet je niet dribbelen, maar passen. Dat soort jeugdzondes moet eruit."

Aanvallende onmacht

Twintig minuten voor tijd bracht de Noor zijn supersub El Ghanassy in voor Smolders, maar ook die kon het tij niet keren en dribbelde zich al te vaak vast. Op drie minuten van het einde schilderde linksback Wallace, ingekomen voor de aanvallend slap spelende Skarabot, de bal nog knap op het hoofd van Ljubijankic, maar zijn kopbal werd door tweede doelman Maes netjes geklemd.

Eerste keus Pacovski was even voordien nog gewisseld met een gapende hoofdwonde, een souvenir van een ongelukkig luchtduel met Melli. In de toegevoegde tijd demonstreerden Baric en Conte de aanvallende onmacht van Gent bijzonder accuraat toen ze in de buurt van de cornervlag allebei naar dezelfde bal liepen en tegen elkaar botsten waardoor de bal lullig buiten rolde.

Bij Beerschot konden ze hun pret niet op: drie punten weggraaien bij de tweede in de stand en dat zonder écht goed te spelen. "Ik denk dat mijn spelers in de tweede helft met het Cercle-spookje in hun hoofd zaten", besloot Sollied. "Toen waren we hier thuis ook de betere ploeg, maar kregen toch een 0-1-nederlaag aangesmeerd." Uitgerekend tegen datzelfde 'spookje' moeten de Buffalo's volgende week hun misstap proberen recht te zetten.