Direct naar artikelinhoud

Opgepakt wegens verdachte jogging

Maandag werd een onschuldige jongeman van Marokkaanse afkomst aangehouden omdat hij aan het profiel van 'een verdacht persoon' beantwoordde. Zijn verhaal werd de afgelopen dagen veelvuldig gedeeld. Staan de zenuwen bij de veiligheidsdiensten niet té strak gespannen?

Maandagmiddag. Yassine Boubout, een jongeman van Marokkaanse afkomst, gaat tijdens de middagpauze op school naar het Wijnegem shoppingcenter om daar een middagmaal te kopen. Aan de kassa wordt hij tegengehouden door enkele gewapende politieagenten. Die richten hun wapens op hem en bevelen hem om op de knieën te gaan. Zijn rugzak wordt grondig doorzocht, de jongeman gefouilleerd.

Boubout vraagt wat hij misdaan heeft en roept de omstaanders op om het voorval te filmen. Hij wordt meegenomen naar het politiebureau en mag dat rond 15.30 uur weer verlaten.

"Maandagvoormiddag kwam er een oproep van een burger die een verdacht persoon gezien had in het Wijnegem shoppingcenter. Die droeg een grijze trainingsbroek, een donkere trui en een rugzak", licht Sven Verbaenen, politiewoordvoerder van de zone Minos, toe. Een beschrijving waar Yassine Boubout aan beantwoordde.

"Ik voelde mij een terrorist", schrijft die de dag na de gebeurtenissen op Facebook. "Een jogging en een rugzak kunnen niet verdacht zijn." Boubout is ervan overtuigd dat er een andere reden is waarom hij aangehouden werd: "Dat ik een Marokkaan ben."

Dat ontkent de politie formeel. "De jongeman begon verbaal weerstand te bieden. Daardoor werden de bezoekers van het shoppingcenter onrustig. Om die reden heeft die politieploeg hem meegenomen naar het bureau."

Het verhaal doet de vraag rijzen of de zenuwen bij politieagenten niet te strak gespannen staan. Er kwamen geen specifieke nieuwe richtlijnen na de aanslagen in Parijs, maar de waakzaamheid lijkt een pak groter.

"Er wordt op dezelfde manier ingegrepen, maar de dreiging is groter", vertelt Verbaenen. "Er komen de laatste dagen ook veel meer oproepen over verdachte personen, omstandigheden of pakketten. We kunnen het ons niet veroorloven om niet op die oproepen in te gaan. Je zal maar net die ene gemist hebben die dan iets aanricht."