Direct naar artikelinhoud

Ook Napoli B boezemt angst in

Napoli-coach Maurizio Sarri zal het vandaag dan wel ontkennen, toch is de match tegen Club Brugge voor het Italiaanse team van ondergeschikt belang. Maandag speelt Napoli tegen Inter immers een duel om de eerste plaats in de Serie A. In de Europa League stuurt Sarri morgen dus een veredeld B-elftal de wei in.

SCC Napoli reist vandaag als groepswinnaar naar Brugge voor de vijfde poulewedstrijd in de Europa League. Naast de eer, een geldsom en de kans om als zevende club ooit achttien op achttien te halen in de groepsfase staat er weinig op het spel voor de Italianen.

Zeker in de wetenschap dat Napoli volgende maandag voor een levensbelangrijk duel met Inter Milaan staat, is de match tegen Club Brugge niet meer dan bijzaak. De winnaar van die clash tussen noord en zuid hijst zich maandag immers aan de leiding in de Serie A. Nu Juventus het wat laat afweten, is de scudetto dit seizoen meer dan ooit topprioriteit voor Napoli.

Mertens geblesseerd

Meer nog dan in de vorige poulewedstrijden is Sarri bijgevolg genoodzaakt om zijn belangrijkste pionnen rust te gunnen. Na de 5-0-zege tegen Club Brugge in september was dit al het geval in de vorige drie confrontaties tegen Legia Warschau en Midtjylland.

Vier invallers worden net als in die wedstrijden aan de aftrap verwacht: Omar El Kaddouri, Vlad Chiriches, Christian Maggio en Mirko Valdifiore moeten zich dit seizoen met Europese wedstrijden tevreden stellen.

Dat geldt ook voor centrumspits Manolo Gabbiadini, topschutter in Europa met vier goals, maar hij is net als Dries Mertens geblesseerd. Zij blijven net als doelman Pepe Reina, topschutter Gonzalo Higuaín en basisspelers Jorginho en Raul Albiol achter in Napels.

Sterspeler Lorenzo Insigne reist vandaag dan wel naar Brugge, toch krijgt ook hij doorgaans rust in de Europa League: de Italiaanse spits zit sinds dit weekend samen met Higuaín aan 17 goals in 13 wedstrijden, meteen goed om het record van het koningskoppel Maradona-Careca uit 1988 (16 goals) te doen sneuvelen. Ex-Genk-verdediger Kalidou Koulibaly was zondag geelgeschorst en wordt dan weer wel in de basis verwacht.

Club wrijft zich op het eerste gezicht misschien in de handen, toch is Napoli ondanks de rotatie en de afwezigheid van een handvol basisspelers nauwelijks verzwakt. "Dit soort ploegen hebben geen B-elftal", liet Club Brugge-doelman Sébastien Bruzzese tegen Warschau nog noteren.

En gelijk heeft hij. De 'invallers' van Napoli zetten eerder Midtjylland opzij met 5-0 en 1-4, terwijl dezelfde ploeg geen problemen kende in Warschau (0-2).

Wil Club Brugge zijn kansen op kwalificatie voor de volgende ronde in de Europa League gaaf houden, dan moet het dus flink aan de bak om een resultaat te halen. En dat zou op zijn zachtst gezegd een ware stunt zijn.