Direct naar artikelinhoud

Vechten tegen de ijzige vrieskou

In de game Impact Winter krijgt u de leiding over een groep overlevenden van de apocalyps. Uw vijand is krachtiger dan monsters of soldaten: de ijzige vrieskou.

De inslag van een asteroïde heeft de aarde in een barre kluit veranderd, waarin al wat overblijft van de mensheid wordt geteisterd door constante sneeuwstormen. Jacob Solomon is de leider van een groep overlevenden die zich heeft verschanst in een verlaten kerk. Een brandend vuurtje is hun belangrijkste eigendom.

Iedereen tevreden houden heeft dan ook een grote impact op het overleven van de anderen: depressieve personages klappen helemaal dicht. U kunt iemand zodanig kwaad krijgen dat hij de kerk verlaat. En iemand die humeurig is, kan er langer over doen om een hulpmiddel in elkaar te knutselen.

Elk personage cruciaal

Maar het belangrijkste element in Impact Winter zijn de vaardigheden van uw vier medepersonages: de in overlevingstechnieken getrainde ex-flik en -militair Blane, techneut Chris, mecanicien Maggie en verpleegster Wendy hebben allemaal dingen die uw personage zelf niet heeft. Dus zijn ze allemaal op hun eigen manier cruciaal voor het overleven van de groep.

De speler moet expedities in de onmiddellijke omgeving ondernemen om zijn voorraden aan te vullen. Die sequenties laten de grote visuele kracht van Impact Winter zien: de winterse landschappen stralen dreiging en poëzie uit. Dat laatste wordt nog ver-sterkt door de ingetogen elektronische soundtrack.

Impact Winter is geen game voor iedereen. Er zit weinig vaart in, het geheel drijft op een complex systeem van variabelen waarmee u constant rekening moet houden, en de besturing is die van een oubollig poppenspelletje in bovenaanzicht. Ook zit er geen echt ontwarbare plot in: de overlevingsstrijd creëert zijn eigen verhaal, waarin invloeden uit de relatief diepgaande persoonlijke histories van de vijf personages elkaar kruisen.

Impact Winter verscheen alleen voor Windows. Een PlayStation 4-versie is in de maak.