Direct naar artikelinhoud

Na etappe in Giro en Tour wint De Gendt nu ook in Vuelta

Thomas De Gendt trok andermaal in de aanval en bezorgde Lotto-Soudal al een vierde ritzege in deze Vuelta. 'Ik heb veel pijltjes nodig, maar ik gooi er toch regelmatig een in de roos.'

Na de tijdrit in Logroño vertrouwde Thomas De Gendt (30) ons toe dat er nog twee ritten waren die hij met stip had aangeduid. "De achttiende en de negentiende rit zullen de laatste kansen voor de vluchters worden. Ik heb er mijn zinnen wel op gezet, ja", klonk het toen. En kijk: donderdag won Sander Armée, gisteren was het De Gendt zelf die zegevierde.

"Ik heb gefocust op Bardet omdat ik wist dat ze er bij AG2R alles aan zouden doen om hem te laten winnen", doet De Gendt zijn verhaal van de race. "En dat is een goede zet geweest, want hij zat nog mee voorin in de finale."

De Gendt klopte mannen als Rui Costa en Bob Jungels in de sprint. Onverwacht. "Dat is omdat ik meestal te sterk ben en alleen aankom. Weinig mensen weten het, maar ik heb echt wel een sprint in de benen."

Hij treedt toe tot de 93 man sterke club van renners met etappewinst in de drie grote rondes. De Gendt won eerder de 20ste rit in de Giro 2012 en de 12de rit in de Tour 2016. Het clubje is veertien Belgen rijk. "Na mijn zege van vorig jaar in de Tour is dat echt een doel geworden", erkent hij. "Ik zou elk jaar teruggekomen zijn naar de Vuelta om dat voor elkaar te brengen. De meeste renners die in elke grote ronde een rit hebben gewonnen zijn ofwel sprinters, ofwel klassementsmannen. Ik ben heel trots dat ik als aanvaller nu ook in dat lijstje sta."

Ook de kok heeft een rol gespeeld in de zege. Hij maakte speciaal De Gendts lievelingsgerecht klaar: ribbetjes. "En nu mogen dat een hamburger en een dame blanche zijn."