Direct naar artikelinhoud

Geen opvang voor 6.000 asielzoekers

Voor meer dan 6.000 asielzoekers heeft Fedasil momenteel geen plaats. De opvangcentra zitten eivol en in de hotels is het maximumaantal van 1.200 bereikt. Om de asieldiensten te versterken bekrachtigde de federale ministerraad enkele maatregelen, onder meer met de focus op de OCMW’s.

De jongste twee maanden is de instroom van asielzoekers gevoelig gestegen. In september vroegen zo’n 1.900 mensen asiel aan in België, maar dat aantal ligt volgens Fedasil deze maand hoger. De dienst biedt aan ongeveer 20.000 asielzoekers plaats. Zo zijn er 18.725 plaatsen in de opvangcentra en verblijven 1.200 asielzoekers op hotel.

“Aan ruim 6.000 anderen kunnen we geen onderdak bieden”, verklaart Mieke Candaele, woordvoerster van Fedasil. “Zij krijgen een document van niet-toewijzing, waarmee ze steun kunnen vragen aan de OCMW’s. Maar ook die kunnen niet allemaal volgen, omdat de instroom momenteel zeer groot is.”

Met de winter voor ogen bekrachtigde de federale ministerraad enkele maatregelen “om het asielbeleid te versterken en een humanitaire crisis in te perken”, zegt Waut Es, persattaché van staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Philippe Courard (PS).

“Vooreerst hebben we aan Defensie gevraagd om zo snel mogelijk na te gaan welke militaire kazernes ter beschikking gesteld kunnen worden voor de opvang van asielzoekers”, illustreert Es. “Het streefcijfer ligt op 2.000 plaatsen, afhankelijk van het aantal geschikte paviljoenen. Daarnaast zullen we het aantal tijdelijke plaatsen, die binnenkort stopgezet dreigen te worden, verlengen. En tot slot zijn er middelen vrijgemaakt om nog eens 2.000 lokale opvanginitiatieven op te starten in de schoot van de OCMW’s.”

Die OCMW’s, vooral in Brussel en Antwerpen, krijgen momenteel de kritiek dat ze weigeren om de personen die Fedasil geen opvang kan bieden (financiële) steun te bieden. Daarnaast zouden de procedures voor de benodigde hulp zeer moeilijk zijn.

In een persbericht meldt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) dat de OCMW’s wel degelijk asielzoekers willen opvangen. “De OCMW’s vangen al meer dan 8.200 asielzoekers op in lokale opvanginitiatieven en ze zijn bereid nog meer mensen op te nemen”, luidt het. De VVSG wijst er op dat materiële opvang via die initiatieven een kwalitatief betere vorm van hulpverlening is dan financiële steun. “Er is nood aan voldoende noodopvang op korte termijn, voldoende bijkomende opvangplaatsen en een drastische inkorting van de behandelingsduur van de aanvragen.”

Vluchtelingenwerk Vlaanderen noemt het positief dat er actie ondernomen wordt, maar blijft de initiatieven onvoldoende vinden. “Er is nood aan een federaal noodopvangplan voor de winter, waarbij tijdelijke plaatsen voorzien worden in bijvoorbeeld leegstaande gebouwen of containers”, luidt het.