Direct naar artikelinhoud

Merkel eist sancties tegen begrotingszondaars en verhoogt druk op Van Rompuy

Duitsland blijft erbij dat er harde sancties moeten komen voor lidstaten die de Europese begrotingsregels aan hun laars lappen. Bondskanselier Angela Merkel maakte op de EU-top duidelijk dat de speciale werkgroep over economisch bestuur van Herman Van Rompuy desnoods langer aan de slag moet blijven om hierover een akkoord te bereiken.

Een werkgroep onder leiding van de voorzitter van de Europese Raad werkt al maanden aan een hervorming van het stabiliteits- en groeipact. Bedoeling is de regels zo aan te scherpen dat een herhaling van de eurocrisis dit voorjaar kan worden vermeden. De crisis werd bezworen na de oprichting van een noodfonds van 750 miljard euro voor noodlijdende eurolanden en een apart fonds voor Griekenland.

In de werkgroep zijn afspraken gemaakt over een strengere controle van de begrotingen van de lidstaten door de Commissie. De begrotingstekorten mogen niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product bedragen. Voor overheidsschuld ligt de grens op 60 procent. Door de crisis zitten de meeste lidstaten ver boven die drempels. Om ze in de pas te laten lopen zijn er sancties voorzien. Maar de gesprekken in de werkgroep zijn daarop vastgelopen. Welke sancties moeten er komen voor begrotingszondaars? Voor wie gelden ze? En wie mag ze afkondigen?

“Nu het noodfonds er is en het weer wat beter gaat met de economie, zijn tal van lidstaten weigerachtig om nog verder te gaan met die discussie”, zegt een diplomaat. Maar dat is buiten Duitsland gerekend. Merkel zei gisteren dat er absoluut “strengere sancties” moeten komen voor lidstaten die laks omspringen met hun begrotingsbeleid. Berlijn wil automatische sancties voor begrotingszondaars en eist daarvoor een herziening van het Europese verdrag. Desnoods moet de werkgroep van Van Rompuy langer aan de slag blijven. De Europese president wil eind oktober klaar zijn met zijn werk. Om de andere lidstaten te doen plooien zei Merkel dat Duitsland nooit zal instemmen met een verlenging van het huidige noodfonds, dat een looptijd heeft van drie jaar.

Bondskanselier Angela Merkel wil dat de werkgroep van Herman Van Rompuy desnoods langer aan de slag blijft.