Direct naar artikelinhoud

Albert Frère spekt zijn oorlogskas

Door de verkoop van 65 miljoen GDF Suez-aandelen krijgt GBL, de belangrijkste holding van superbelegger Albert Frère (87), in één klap 1 miljard euro in kassa. De rijkste man van België heeft nu een oorlogskas van ruim 3 miljard euro.

Dat is bijzonder veel geld en dat voedt de speculaties. Volgens diverse beursanalisten aast de zakenman op een grote overname. Analist Tom Simonts twijfelt alvast niet: "GBL heeft duidelijk plannen voor een grote operatie. De vraag is niet of er een of meerdere megadeals komen, maar wanneer. De jacht is open."

De oorlogskas zou ook kunnen dienen om de Canadese familie Desmarais, al decennia een financiële partner van de familie Frère, uit te kopen. Op die manier zou de clan-Frère GBL volledig kunnen inpalmen. GBL houdt zijn traditie in ere en zwijgt over de toekomst.

Niet alleen over de financiële plannen van GBL, ook over de toekomst van Frère zelf wordt druk gespeculeerd. Op zijn 87ste is hij nog steeds CEO van het bedrijf, ook al heeft hij schoonzoon Ian Gallienne en Gérard Lamarche, de voormalig financieel directeur van GDF Suez, als gedelegeerd bestuurders aangesteld.

Waarnemers vermoeden dat de tijd is aangebroken dat beide heren zonder Frère de nieuwe plannen moeten en kunnen ontwikkelen.

>>7