Direct naar artikelinhoud

Overleg over regionale omroepen loopt spaak

De onderhandelingen tussen minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) en Telenet om een oplossing te vinden voor de regionale omroepen, zijn op het laatste moment spaak gelopen. Lieten zal nu zelf een ontwerp van decreet indienen.

De regionale omroepen kampen al langer met financiële moeilijkheden, vooral omdat Telenet enkele jaren geleden aankondigde de auteursrechtelijke vergoeding drastisch te verminderen tot 0,18 euro per abonnee. Voor enkele kleinere zenders zou dat zo goed als het faillissement betekenen. Ondertussen had Telenet echter aangegeven dat bedrag te willen verhogen.

Woensdag was er nog overleg tussen het kabinet van Ingrid Lieten en Telenet en ging men ervan uit dat er voor de paasvakantie een oplossing zou zijn voor de regionale omroepen. Een ultiem overleg leverde echter niets op.

Volgens verschillende bronnen wil het kabelbedrijf zo'n 2 euro per abonnee geven, een bedrag dat verdeeld zou worden op basis van het bereik van de regionale zenders. Wie veel mensen bereikt met zijn programma's, krijgt een groter deel van de koek. Alleen slaagde Lieten, die op een hogere bijdrage dan 2 euro rekent, er niet in een compromis uit de brand te slepen.

Het kabinet-Lieten zal zelf een ontwerp van decreet opstellen en aan de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement voorleggen. In dat ontwerpdecreet zal ook een bedrag vastgelegd worden dat de distributeurs aan de regionale omroepen moeten betalen.

Daarnaast zullen er in dat decreet nieuwe bepalingen opgenomen worden. Zo zou onder meer vastgelegd worden dat het geld van de distributeurs naar de vzw moet gaan die de regionale omroepen uitbaat. Op die manier komt het geld rechtstreeks de redactie ten goede. Over de precieze bepalingen werd er de voorbije maanden druk overlegd tussen de omroepen en het kabinet, onderhandelingen die bemoeilijkt worden door grote meningsverschillen tussen de zenders. Zo zijn ze het niet allemaal eens over hoe de regionale omroepen commercieel geëxploiteerd moeten worden.

Naast het dossier van de regionale omroepen werd er de voorbije dagen ook nog geprobeerd om een doorbraak te forceren in de investeringsplicht van de kabelbedrijven. Lieten wil dat die jaarlijks een bepaald bedrag in het Vlaams Audiovisueel Fonds stoppen om zo mee de productie van Vlaamse fictie te ondersteunen. Belgacom en Telenet hebben daar elk een eigen voorstel voor ingediend, Lieten wil dat in een decreet vastleggen. Nu ook die onderhandelingen vastzitten, zal Lieten ook hier zelf een ontwerp van decreet indienen en een bedrag vastleggen.