Direct naar artikelinhoud

België schenkt Nederland verloederd schiereiland

Nederland en België gaan grondgebied ruilen. En wat daar zoal plaatsvindt, is niet min: drugshandel, naaktlopers, verboden visserij en illegale feesten.

Grensprovincies en gemeenten uit beide landen zetten gisteren hun handtekening onder een ruil van onbewoonde schiereilanden in de Maas, even ten zuiden van Maastricht. Hierdoor gaat een natuurgebied van 14 hectare naar Nederland en twee Nederlandse eilandjes van 4 hectare naar België.

Met de eilandenwissel herstellen de buurlanden een fout uit 1961, toen de kronkelende Maas werd rechtgetrokken maar niemand zich bekommerde om de rijksgrens, die de oorspronkelijke loop van de rivier bleef volgen. Sindsdien horen drie eilanden bij het 'verkeerde' land: Presqu'île Petit Gravier, Presqu'île d'Eijsden bij Nederland en het grotere Presqu'île de L'llal bij België.

'Verkeerd gedrag'

Dat laatste gebied blijkt door de ligging de ideale vrijplaats voor 'verkeerd gedrag', zegt burgemeester Dieudonné Akkermans, onder wiens bewind het beschermde stiltegebied straks komt te liggen. "Dit schiereiland zit vast aan Nederland, maar de Belgische politie moet toestemming krijgen om ons land binnen te rijden. Bij ongeregeldheden kom je dan te laat."

Optie B is over de Maas naar Presqu'île de L'llal, waar geen aanlegsteiger is. Akkermans: "Toen er een aantal jaar een lijk aanspoelde, bleven hulpdiensten maar heen en weer varen. Onhandig en tragisch."

Jachthaveneigenaar Peter Skibicki (56) weet precies wat zich op het verloederde schiereiland afspeelt. Zelf is hij vooral blij dat zijn gasten tijdens het wandelen straks niet langer voor verrassingen komen te staan. "Het is nu een wandelgebied, maar ook een trefpunt voor homo's. Gezinnen met kinderen staan soms oog in oog met naaktlopers." Met de Antwerpse snorrenclub zal de Nederlandse politie minder problemen krijgen, denkt Skibicki. "Die komen hier al dertig jaar om land te veroveren. Zo noemen zij het toch. In de praktijk zetten ze ieder jaar een bord met 'Snoravia' neer en gaan dan weer weg."

Na de provincies en gemeenten geven de komende tijd ook de ministeries van Buitenlandse zaken, de parlementen en koningen hun fiat voor de eilandenruil.