Direct naar artikelinhoud

Te koop: panden met architecturale meerwaarde Wonen in een stukje bouwkunst

Wonen in een echt stukje architectuur- geschiedenis? Het kan - en het hoeft niet buitensporig duur te zijn. De nieuwe site architectenwoning.be groepeert huizen van toparchitecten en bijzondere panden van onbekende of vergeten architecten. 'Design is al geëmancipeerd, nu de architectuur nog.'

tekstIris De Feijter

tel: je hebt een creatief beroep en je zoekt een originele woning. Ga je dan echt het hele web afstruinen? "De selectiecriteria op veel vastgoedsites volstaan niet om echt gericht te kunnen zoeken", zegt Carlo Eggermont. "Terwijl er best wel originele panden voorhanden zijn."

Eggermont is immomakelaar bij Center Office en mede-initiatiefnemer van de site architectenwoning.be. Voor wie een architectonisch hoogstandje zoekt, is deze nieuwe portaalsite een aanrader. Verschillende immokantoren brengen hier hun 'bijzondere' panden onder.

"Niet de ligging en de oppervlakte zijn de belangrijkste parameters, maar de esthetiek en de visie van de architect", vertelt mede-initiatiefnemer en designhandelaar Frederic Rozier. "Qua stijl zijn we niet kieskeurig. Alles met een architecturale meerwaarde gebouwd tussen 1900 en 1999 komt in aanmerking. Lees: van Victor Horta tot Marc Corbiau. Zo'n woning is niet per definitie duurder dan een 'gewoon' huis. De site biedt naast duurdere huizen van gerenommeerde toparchitecten zoals Willy Van der Meeren, Juliaan Lampens of André Jacqmain ook optrekjes van onbekende of vergeten architecten. Die zijn een stuk budgetvriendelijker. Zo verkopen we nu een ruim art-decoappartement op een boogscheut van het Gentse Sint-Pietersstation voor slechts 225.000 euro."

De portaalsite architectenwoning.be is als een kruising van Immoweb en Wikipedia. Natuurlijk vind je er informatie over de indeling, het aantal slaapkamers en de oppervlakte. Maar een leuk extraatje is de biografie van de architect met zijn stijlkenmerken en de belangrijkste gebouwen uit zijn oeuvre.

Vragen wij ons nog af: is strikt genomen niet elk huis een 'architectenwoning'? "Klopt, maar wij zoeken echt naar panden met een architecturale meerwaarde. Een modernistische bungalow heeft dat wel, een fermette niet", legt Carlo Eggermont uit. "Om die bijzondere esthetiek tastbaar en meetbaar te maken, gebruiken we een puntensysteem. Daarmee quoteren we de panden onder andere op het aantal behouden authentieke elementen.

"Onze schifting is tamelijk streng. We hebben al meer panden geweigerd dan geselecteerd, omdat we vanaf het begin de lat hoog willen leggen. Het is niet onze bedoeling om zo veel mogelijk woningen op de site te zwieren. We willen onze bezoekers kwaliteit bieden. Alleen zo kunnen we dé referentie worden voor de verkoop van Belgische toparchitectuur."

doodzonde

Van de twee initiatiefnemers levert Rozier de architectuurfeeling, Eggermont de vastgoedkennis en het commerciële inzicht. Rozier: "We kennen elkaar al heel lang. We zijn van dezelfde generatie en hebben dezelfde drive. Ik loop al lang rond met het idee en toen ik bij Carlo polste, was hij direct enthousiast."

Hoe hij op het idee kwam? "Als designkenner kom ik regelmatig bij mensen thuis om meubels te schatten of op te kopen. Vaak schrik ik van het gebrek aan kennis. Velen hebben geen idee welke kostbare meubels ze hebben. Daardoor gaan fantastische stukken verloren. Hetzelfde geldt voor architectuur: 99 procent van de architecturaal interessante panden wordt zonder vermelding van de architect op de grote hoop vastgoedadvertenties gesmeten. Zo weten kopers vaak niet dat ze iets bijzonders in handen hebben. En dan is de kans groot dat ze het kapotrenoveren. Zo zag ik ooit een ongelooflijk mooie modernistische bungalow van Jos De Mey waar de nieuwe bewoners een zadeldak op hadden geplaatst. Onvergeeflijk.

"In Gent werd onlangs het oude bankgebouw aan de Lammerstraat verkocht. Dat is een van de laatste ontwerpen van de modernistische architect Willy Van der Meeren, maar bijna niemand wist dat. Inmiddels is het pand volledig gestript. Zonde, als er bij de verkoop wél die architecturale info was geweest, was dit waarschijnlijk niet gebeurd. Kort samengevat kampt de architectenwoning met een dubbel probleem: de panden vinden niet de juiste mensen en de mensen vinden niet de juiste panden. Dat willen we met onze site oplossen."

werk aan de winkel

In de afgelopen jaren won vintage design serieus aan populariteit. Frederic Rozier zag dat van dichtbij gebeuren. Begin jaren 2000 startte hij een veilinghuis voor vintage design, in 2005 opende hij zijn zaak Galerie Design7 en in 2009 begon hij met de Design Markt in Gent en Knokke. Rozier: "Na de emancipatie van design is het tijd voor architectuur. Dat is een logische evolutie. Dat de domeinnamen architectenwoning.be en maisondarchitect.be nog vrij waren, wil zeggen dat er nog werk aan de winkel is.

"We zijn ervan overtuigd dat de markt er rijp voor is. Steeds meer architectenwoningen worden geklasseerd als monument. Bovendien zullen er in de komende tijd veel interessante panden vrijkomen. Wie in de jaren vijftig of zestig heeft gebouwd, is inmiddels bejaard en wil kleiner gaan wonen. Ik krijg wekelijks telefoontjes van zulke mensen om hun meubels te schatten. Vaak zijn dat de originele bewoners en is het huis nog volledig in authentieke staat."

Op de site staan inmiddels een twaalftal panden waarvan een deel al is verkocht zoals de bunkerachtige woonst van Juliaan Lampens in Merelbeke en het modernistische interbellumpand van Gaston Eysselinck in Gent. Eggermont: "Er is een nichepubliek dat echt op zulke panden zit te wachten. Als er iets vrijkomt, springen ze erop. Kopers beslissen ook sneller en emotioneler dan bij een 'gewoon' pand. Als ze er verliefd op worden, nemen ze de minpunten - afgelegen locatie, slecht dak of minder comfort - erbij."

In de opstartfase focust architectenwoning.be op Oost-Vlaanderen, maar binnenkort volgen de andere Vlaamse provincies, Brussel en Wallonië. Rozier: "In Wallonië staan heel interessante woningen, vaak gelegen in een prachtige groene omgeving. Door het rijke industriële verleden zijn de woningen er groter en luxueuzer. Dat geldt ook voor Ronse. Daar vind je nog huizen van Victor Horta met een grote tuin voor een betaalbaar bedrag. Stuk voor stuk unieke kansen om in een stukje architectuurgeschiedenis te wonen."

De site wordt op 3 en 4 maart officieel voorgesteld op de Design Markt in ICC Gent.

www.architectenwoning.be

www.maisondarchitect.be

Frederic Rozier

Frederic Rozier

Carlo Eggermont