Direct naar artikelinhoud

Israël schendt eigen staakt-het-vuren

Israël kondigde gisteren eenzijdig een tijdelijk staakt-het-vuren af om 'humanitaire hulp' mogelijk te maken. Maar dat weerhield het leger er niet van toch enkele aanvallen te doen.

Bij een vluchtelingenkamp kwam door een bombardement op een huis een achtjarig meisje om het leven en raakten 29 mensen gewond. In Jeruzalem werd een 20-jarige Israëliër gedood in een wijk waar veel orthodoxe joden wonen, toen een graafmachine op hem inreed en daarna een bus ramde. De politie schoot de bestuurder van de graafmachine dood en sprak van een 'terroristische aanval'. Kort na de aanval schoot een motorrijder op een Israëlische militair, die zwaargewond raakte.

De Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp kon volgens Israël door de beugel, omdat het staakt-het-vuren niet voor de hele Gazastrook was afgekondigd, maar alleen voor die gebiedsdelen waar het leger niet actief was. Dat was nog wel het geval in het zuiden, bij de stad Rafah. Elders ging het leger door met de dit weekend ingezette terugtrekking van troepen. Maar die 'herplaatsing' betekent niet het begin van het einde van de oorlog, aldus een legerwoordvoerder. "Er is geen sprake van een einde, wellicht wel van een tussenfase."

Aan Palestijnse kant werd het staakt-het-vuren weggehoond als Israëlische manipulatie van media. "De eenzijdige afkondiging ervan is een poging de aandacht van Israëlische slachtingen af te leiden", aldus een Hamas-woordvoerder. De eenzijdige afkondiging tekent de huidige onwil van Israël om via onderhandelingen de oorlog te beëindigen. Ondanks alle internationale kritiek gaat Israël zijn eigen gang, nadat diverse pogingen om tot een bestand met Hamas te komen zijn mislukt. Hamas zou moeten gaan inzien, zo hoopt Israël, dat het zinloos is om door te gaan met aanvallen.

Europese kritiek

Maar Hamas en zijn bondgenoten zijn bepaald nog niet zover, zo maken de gisteren afgevuurde raketten en in Jeruzalem gepleegde aanslagen duidelijk. Wel zitten de Palestijnse strijders in een lastiger positie dan bij voorgaande Gaza-oorlogen, omdat Egypte, onder leiding van zijn nieuwe machthebber el-Sissi, hen tegenwerkt. Dat maakt het vanuit Egypte verkrijgen van wapens en bouwmaterialen voor de aanleg van nieuwe tunnels een stuk lastiger.

In Europa neemt de kritiek op Israël toe. De Franse president Hollande vindt dat Europa moet handelen, nu de 'slachtpartijen' in Gaza doorgaan. Hoe dat moet, vertelde hij er niet bij.

Groot-Brittannië herhaalde nog eens de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren, nadat oppositieleider Miliband kritiek had geleverd op het gebrek aan daadkracht van premier Cameron. De regering kondigde daarop aan voorgenomen wapenleveringen aan Israël te heroverwegen. Veel zal dat niet uitmaken voor het verdere verloop van het conflict, want het gaat om nog geen tien miljoen euro aan militaire spullen.