Direct naar artikelinhoud

Sekteleider Amerikaanse polygamisten aangeklaagd voor kindermisbruik

Warren Jeffs kijkt aan tegen nog eens vier beschuldigingen van medeplichtigheid aan seks met minderjarigen

Washington l Warren Jeffs, de leider van een Amerikaanse polygamistische beweging, wordt in Texas aangeklaagd voor het seksueel misbruik van kinderen. In april viel de politie binnen bij de sekte en werden ruim 400 vrouwen en kinderen weggehaald.

Ook vier volgelingen van Jeffs zijn in staat van beschuldiging gesteld. De vijf verdachten maken deel uit van de Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints (FLDS). Die conservatieve afsplitsing van de mormoonse kerk telt zowat 10.000 leden en is voorstander van polygamie.

Warren Jeffs (52) is vorig jaar veroordeeld in de staat Utah omdat hij medeplichtig werd bevonden aan een verkrachting. De man belandde in 2006 op de Most Wanted List van de FBI omdat hij op de vlucht sloeg voor zijn nakende veroordeling in Utah. Twee maanden later werd hij gesnapt in Nevada.

In de gevangenis in Arizona wacht de man nu op nog een proces over huwelijken van minderjarige meisjes binnen de FLDS. Jeffs kijkt er aan tegen vier beschuldigingen van medeplichtigheid aan seks met minderjarigen. Eerder deze maand moest Jeffs opgenomen worden omdat hij met koorts en in shock in zijn cel gevonden werd. Jeffs had zichzelf uitgehongerd.

De Amerikaanse politie deed in april van dit jaar een inval in een ranch van de gemeenschap in het westen van Texas. Daarbij werden meer dan 416 kinderen en jonge vrouwen weggehaald. Zij werden volgens de autoriteiten gedwongen om te trouwen met geloofsgenoten. Later oordeelde het gerecht in Texas dat de staat de vrouwen en kinderen niet had mogen meenemen omdat er te weinig bewijzen voorhanden waren van 'wijdverspreid seksueel misbruik'. Maar alle wereldwijde aandacht die de sekte door de inval kreeg, stelde de groep hoe dan ook in een slecht daglicht.

Texaans openbaar aanklager Greg Abbott zegt nu wel voldoende bewijzen te hebben van seksueel misbruik van meisjes onder zeventien jaar door Jeffs en vier van zijn geloofsgenoten. Abbott hoopt dan ook dat de controversiële religieuze leider uitgeleverd wordt aan Texas. Naast de vier niet genoemde medebeklaagden van Jeffs is nog een sektelid aangeklaagd voor het niet melden van kindermisbruik.

Willie Jessop, woordvoerder van de groep, meldt dat de leden van de kerk geschokt zijn door de beschuldigingen. "We krijgen geen namen. Maar van zodra we weten wie ze precies zoeken, zullen we daar proberen mee om te gaan. Wij geloven in onze onschuld", aldus Jessop tegen Associated Press.

(BDB)