© Photo News

Goffin krijgt zijn galamatch (en 167.000 euro)

David Goffin speelt vandaag als eerste Belgische tennisser ooit in het enkelspel op de Masters, het officieuze WK tennis. Een galawedstrijd tegen Novak Djokovic, vanmiddag om 15 uur. Voor de eer, en ook een beetje voor het geld. Goffin krijgt sowieso 167.000 euro.

Hij had blijkbaar tijd nodig, Gaël Monfils, om te beslissen of zijn ribblessure hem te veel last zou bezorgen om vandaag zijn laatste van drie groepswedstrijden tegen Novak Djokovic te spelen. Gisteravond hakte de Fransman de knoop door: non. David Goffin sprong een gat in de lucht, want als eerste reserve mag hij vandaag opdraven.

De eerlijkheid gebiedt dat Goffin normaal gezien niet in Londen zou hebben gestaan als Roger Federer, Rafaël Nadal of Tomas Berdych – geveld door blessures of weinig zin – hun plaats hadden opgeëist. Maar dat maakt Goffins rekening niet, want hij ziet zijn beste seizoen ooit bekroond met een deelname aan het kampioenenbal. Hij is de tiende Belg die daarin slaagt, na Justine Henin, Kim Clijsters, Dominique Monami, Sabine Appelmans, Els Callens, Xavier Malisse, Olivier Rochus, Dick Norman en Joachim Gérard. Maar hij is wel de eerste Belgische tennisman in een ATP World Tour Finals-enkelwedstrijd.

Vetpotten

Het wordt sowieso een eenmalig optreden, want als reservespeler kan hij zich niet meer kwalificeren voor de halve finales. Het levert hem wel 167.000 euro op. Goffin profiteert immers mee van de vetpotten van de Masters. Alle acht spelers krijgen een zogeheten “deelnamevergoeding” van 167.000 euro, alleen al om af te reizen naar de Londense O2 Arena en op het terrein te verschijnen. Die aardige som valt nu ook Goffin te beurt. En stel dat hij zou winnen, dan krijgt hij nog eens 167.000 euro. Zelfs al had hij helemaal niet gespeeld, dan nog kreeg hij zijn “deelnamevergoeding voor reserven”: 91.000 euro. Ter vergelijking: op de US Open, het grandslamtornooi met de grootste prijzenpot, levert een eerste ronde ‘slechts’ een slordige 40.000 euro op.

De riante vetpotten en een berg te verdienen punten op de wereldranglijst moeten de toppers mee motiveren om toch nog af te zakken naar de laatste individuele grote afspraak van het seizoen. Velen zitten op hun tandvlees of zijn op de sukkel met (overbelastings)kwaaltjes. Het is nauwelijks te geloven, maar over een dikke maand begint het nieuwe tennisseizoen al.

Goffin wilde, of hij nu eerste of tweede reserve was en ondanks een slopend einde van het seizoen, maar wat graag afzakken naar Londen. Deze week kon hij trainen met de absolute wereldtop. Zo sparde hij gisteren nog met Dominic Thiem en de voorbije dagen met Monfils, Andy Murray en Djokovic. Nu krijgt hij toch zijn kers op de taart. Zijn vakantie heeft hij dus niet voor niets even uitgesteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer