Direct naar artikelinhoud

Primeur: Hamas gebruikt drone in nieuwe oorlog

Bijna twee jaar nadat een Hezbollahdrone Israël binnendrong, heeft Hamas dezelfde stunt uitgehaald. De Israëlische luchtverdediging schoot gisteren een Palestijnse drone neer nabij Ashdod, zo'n 25 kilometer van de grens met Gaza.

Het was de eerste keer dat Hamas met een onbemand vliegtuigje Israël probeerde te treffen. De Palestijnse stap markeert opnieuw de technologische vooruitgang en durf van Hamas in de strijd met Israël. Hamas slaagde er vorige week ook voor het eerst in, in navolging van Hezbollah, om Israël aan te vallen met raketten met een bereik van zo'n 130 kilometer. Ook probeerden Hamas-commando's woensdag via zee een legerbasis bij Zikim, boven de Gazastrook, aan te vallen.

De Palestijnse drone werd onderschept met een Patriot-antiluchtdoelraket. Volgens Hamas werden gisteren diverse onbemande vliegtuigen (UAV's) in drie golven gelanceerd om Israël tijdens een 'speciale missie' diep binnen te dringen. Wat hun doelwit was, maakte Hamas niet bekend. Israël zet al jaren drones in boven Gaza, zowel voor verkenningen als bombardementen met raketten.

Het Israëlische leger zocht gisteren naar brokstukken bij Ashdod om te kijken om welk type drone het ging en of het toestel bewapend was. Volgens Hamas ging het om een variant van de Iraanse Abadil-1 die door de beweging verder was aangepast, onder andere voor kamikaze-acties.

Iran levert Hezbollah al jaren de Abadil, die is voorzien van een explosief van 45 kilo. Een door Hamas bestuurde Abadil die zich boort in een flat in een stad als Ashdod, zou flink wat slachtoffers en schade kunnen veroorzaken.

Voor zover bekend heeft Iran beide bewegingen geen drones geleverd die zijn voorzien van raketten, zoals de Amerikaanse Predator en Reaper. De Iraanse Revolutionaire Garde maakte vorig jaar bekend dat het beschikte over de nieuwe en snelle Abadil-3, die is voorzien van raketten en bommen.

Hoewel de Hamasoperatie bij Ashdod strandde, is de dronevlucht toch een psychologische klap voor Israël. Het leger werd in 2012 op soortgelijke wijze verrast toen een Hezbollahdrone de kerncentrale bij Dimona tot op 30 kilometer wist te naderen. Het vliegtuigje, zeer waarschijnlijk een Abadil, legde toen ongemerkt honderden kilometers af boven de Middellandse Zee.

Pas toen de drone nabij Gaza Israël in werd gestuurd door de Hezbollahbestuurders, kwam de Israëlische luchtmacht in actie. Twee F-16's volgden de UAV kilometers lang op de route naar Dimona, waar hoogstwaarschijnlijk Israëls 150 tot 200 kernwapens zijn opgeslagen.

Pas toen het toestel een legerbasis en tal van woonwijken voorbij was gevlogen, werd het boven de Negevwoestijn neergeschoten. Teheran riep meteen dat de vlucht aantoonde dat de machtige Israëlische luchtverdediging, inclusief het raketschild Iron Dome, te kloppen was.