Direct naar artikelinhoud

Spanje beschermt Juan Carlos tegen buitenechtelijke kinderen

De centrumrechtse regering in Spanje maakt in alle haast werk van een wetswijziging die de vorige week afgetreden koning Juan Carlos onschendbaar maakt. Juan Carlos vreest voor de gevolgen van een rechtszaak die een mogelijke buitenechtelijke zoon tegen hem heeft aangespannen. Met zijn abdicatie droeg de vorst zijn grondwettelijk erkende immuniteit over aan zijn wettelijke zoon en opvolger, Felipe. Daardoor werd Juan Carlos, voor wat zijn privéleven aangaat, opnieuw een gewone burger.

De eis tot erkenning van mogelijke buitenechtelijke kinderen maakt hem volgens waarnemers ongerust.

In 2012 eiste Alberto Solà, een Catalaan van 58, een vaderschapstest van Juan Carlos, en ook de Belgische Ingrid Sartiau zegt dat ze de dochter van de Spaanse koning is. Volgens Solà had zijn moeder destijds een kortstondige affaire met de nog jonge Bourbon.

De onschendbaarheid waar het parlement aan werkt zou alle zaken die Juan Carlos aanbelangen meteen doorverwijzen naar het Hooggerechtshof, het hoogste hof in Spanje. Van dat hof zijn de leden door het parlement benoemd, waarvan een overweldigende meerderheid royalist is.