Direct naar artikelinhoud

Nadal voor nummer negen?

Rafaël Nadal (ATP 1) tegen Novak Djokovic (ATP 2), dat is de finale van Roland Garros bij de heren. Nadal maakte onder een warme zon brandhout (6-3, 6-2, 6-1) van Andy Murray, terwijl Djokovic iets meer moeite (6-3, 6-3, 3-6, 6-3) had met Ernests Gulbis.

Nadal had zich kwetsbaar getoond dit gravelseizoen, en Djokovic was veel te hard bezig met die ontbrekende grandslamtitel. Allemaal praat voor de vaak, zo bleek. Na veertien dagen waarin ze amper getest werden, staan de twee beste gravelspelers morgen mooi tegenover elkaar. Nadal gaat voor zijn vijfde opeenvolgende titel aan de Porte d'Auteuil - een record - en zijn negende Coupe des Mousquetaires in totaal. De 27-jarige Serviër wil absoluut zijn eerste kroon in Parijs, het zou van hem de achtste speler maken in de tennisgeschiedenis die alle grandslamtitels in huis heeft. Er staat dus een en ander op het spel. Hopelijk laten de twee tenoren dat ook zien in hun 42ste ontmoeting.

Gisteren stond er alvast geen maat op hun meesterschap. "Ik ben elke week gegroeid dit gravelseizoen", zei de 28-jarige Nadal, "En vandaag speelde ik mijn beste wedstrijd." Andy Murray kon het beamen: "Hij miste amper een bal. Door de warmere omstandigheden kreeg ik zijn forehand totaal niet onder controle. Dit was de zwaarste match die ik al tegen hem gespeeld heb." Nadal hoorde het graag. Als er nog iemand twijfelde aan zijn vorm, dan is ook die ongelovige gisteren bekeerd. Djokovic moet je alvast niet waarschuwen. Ook al won hij hun laatste vier duels - waaronder de finale in Rome - toch blijft het gegeven dat Nadal op tien jaar tijd nog maar één match verloor op Roland Garros.

Agressief tennis

Bovendien was Djokovic gisteren niet in opperbeste doen. Hij speelde een flauwe derde set en leek op de persconferentie achteraf een beetje ziekjes. "Ik wil daar niet over praten, ik ben gewoon een beetje moe", probeerde hij. Djokovic weet na meer dan 40 duels wel hoe hij zijn Spaanse rivaal moet aanpakken: "Ik ga agressief tennissen, dat is immers de enige manier waarop je tegen hem kunt winnen."

Hij kan ook vertrouwen putten uit zijn optreden van vorig jaar, toen hij in de halve finale pas heel diep in de vijfde set moest buigen voor de gravelkoning. "Dat geeft me het geloof dat ik dit jaar wel mijn kans kan pakken", meende Djokovic. "Hij is heel goed op deze ondergrond maar niet onverslaanbaar, he." Nog een interessant detail: de winnaar van deze finale wordt de (nieuwe) nummer een.