Direct naar artikelinhoud

Dodo geeft enkele van zijn geheimen prijs

Rond de dodo, een vogel die eeuwen geleden uitstierf op Mauritius, hangt een waas van mysterie. Nu zijn wetenschappers er in geslaagd meer te weten te komen over de vogel die niet vliegen kon.

Waren de veren van de dodo nu grijs of zwart? Die vraag op zich heeft mensen eeuwenlang in de ban gehouden. Het laatste levende exemplaar werd in 1662 gespot, nadat de vogelsoort in 1598 ontdekt werd op het eiland in de Indische Oceaan.

Oude getuigenissen van zeelui hebben elkaar steeds tegengesproken, maar nieuw onderzoek van een team wetenschappers uit Zuid-Afrika biedt uitsluitsel: "De dodo was een vrij bruin-grijze vogel, maar bij de jaarlijkse rui kreeg hij donzige, zwarte veertjes", zegt Delphine Angst (Universiteit van Kaapstad) aan de BBC.

Snelle groeier

Een andere prangende vraag: hoe kon de dodo overleven zonder te vliegen? Door snel groot te worden, weten we nu. Uit analyse van groeipatronen in de botten blijkt dat de kuikens erg snel volgroeid waren en een grootte van een meter bereikten. Ze kwamen in augustus uit hun eieren en moesten in november al cyclonen kunnen trotseren.

Zo'n honderd jaar nadat de mens voet zette op Mauritius stierf de onfortuinlijke vogelsoort uit. De mens werd daarom altijd als schuldige aangewezen voor het verdwijnen van het dier, maar dat wil Angst niet bevestigen.

"Het is moeilijk om de impact van de mens te kennen als we niet genoeg weten over de ecologie van deze vogel en van Mauritius op dat moment."