Direct naar artikelinhoud

Sans-papiers kraken Brussels hotel

Een zestigtal personen van La voix des sans-papiers, een collectief van mensen zonder papieren, heeft het leegstaande Hotel Astrid in het centrum van Brussel bezet.

Het collectief zal contact opnemen met de eigenaar van het gebouw en hoopt dat een oplossing kan worden bereikt voor het begin van de winter. De stad Brussel wacht op het standpunt van de eigenaar voor het de kwestie onder de loep neemt.

Sinds juli verbleven de migranten van La voix des sans-papiers in een rusthuis in Etterbeek. De burgemeester van de gemeente had het gebouw, dat leegstond omdat het zou worden gerenoveerd, daarvoor opgevorderd. Met de sans-papiers werd een akkoord bereikt dat ze er tot 15 september konden blijven.

Omdat een oplossing voor de periode na 15 september uitbleef, besloot het collectief om het leegstaande Hotel Astrid in het centrum van de hoofdstad te bezetten. Het hoopt dat de Brusselse burgemeester een gelijkaardig initiatief zal nemen als zijn Etterbeekse ambtgenoot.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet alvast weten dat er geen collectieve regularisatie komt. Volgens Francken kan de uitreiking van een verblijfsvergunning enkel op basis van individuele regularisatieaanvragen.