Direct naar artikelinhoud

Assange mag worden uitgeleverd aan Zweden

Het Britse Hooggerechtshof heeft bepaald dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan Zweden. Daar wordt hij beschuldigd van verkrachting. Assange krijgt nog twee weken de tijd om bezwaar te maken tegen het vonnis.

Twee lagere rechtbanken hadden eerder al bepaald dat Assange mag worden uitgeleverd om te worden ondervraagd over zijn seksuele contact in augustus 2010 met twee Zweedse vrouwen. Gisteren oordeelden rechters van het Hof met een meerderheid van vijf tegen twee dat het Europese arrestatiebevel tegen Assange 'wettig' was. De advocaten van Assange hadden dit aangevochten omdat het bevel was uitgevaardigd door een Zweedse officier van justitie. In Groot-Brittannië moet dit door een een rechtbank of een rechter gebeuren.

Omdat het argument dat het Hof bij zijn vonnis gebruikte nog niet eerder in de rechtszaak naar voren was gekomen, krijgen de advocaten van Assange nu twee weken de tijd om bezwaar te maken - een uitzonderlijke beslissing. Tot die tijd wordt Assange niet uitgeleverd. Daarna heeft Assange nog één juridische mogelijkheid: het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Assange vecht al achttien maanden tegen zijn uitlevering aan Zweden. Hij gaf zichzelf in december 2010 aan in Londen nadat hij Zweden was ontvlucht. Assange staat al ruim 500 dagen onder huisarrest in Groot-Brittannië.

De WikiLeaks-oprichter vreest dat Zweden hem uitlevert aan de Verenigde Staten, waar hij mogelijk wordt aangeklaagd voor spionage. WikiLeaks heeft honderdduizenden ambtsberichten van Amerikaanse diplomaten gepubliceerd. In het ergste geval zou Assange levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen.