Direct naar artikelinhoud

Belgische groei valt stil

De Belgische economie kwam vorig kwartaal tot stilstand. Dat blijkt uit de eerste raming van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR), gepubliceerd door de Nationale Bank van België.

Dat de groei in België fel vertraagt is geen verrassing. Een kleine rondvraag bij BNP Paribas, ING en KBC zorgde voor een consensusverwachting van 0,1 procent. Iets beter dus dan de uiteindelijke eerste raming van het INR.

Economen hadden na het tweede kwartaal ook al gezegd dat de groei voor België reeds gemaakt was in de eerste helft van het jaar en dat de tweede helft zwakker zou zijn.

Het derde kwartaal was met die nulgroei het slechtste kwartaal sinds begin 2009.

Europese motor

De Belgische cijfers zijn ook bitter voor de Europese economie, want België zat de voorbije kwartalen steeds in de kopgroep van Europa. Dat de economische bedrijvigheid in het derde kwartaal van 2011 stokte, voorspelt dus weinig goeds. Zeker omdat dit cijfer ook kan wijzen op een sterke groeivertraging in de Europese motor: Duitsland. België en Duitsland zijn sterk gecorreleerd met elkaar.

Jaar op jaar is het bruto binnenlands product (bbp) gestegen met 1,8 procent. Vorig kwartaal kwam de groei op jaarbasis nog uit op 2,2 procent. Die 1,8 procent groei op jaarbasis is overigens het zwakste cijfer sinds het vierde kwartaal van 2009, toen België net uit de recessie kwam.

"De nulgroei is geen verrassing", zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België. "Het ondernemersvertrouwen daalt al zeven maanden op rij. Het zal moeilijk zijn om in het vierde kwartaal een krimp van de economie te vermijden. Wij verwachten een krimp van 0,2 procent in het vierde kwartaal ."

Recessie

Vanden Houte blikt ook al vooruit naar volgend jaar. "We zien geen recessie, maar het risico is er zeker. Aangezien het jaar op een heel zwak niveau zal starten, voorspellen we slechts 0,7 procent groei in 2012. Dat is veel minder dan de prognose van 1,6 procent van het Planbureau, waarop de begroting wordt gebaseerd. De groei in België blijft wel iets hoger dan het gemiddelde van de eurozone."