Direct naar artikelinhoud

Belgacomvoorzitter werkt voor Chinees 'spionagebedrijf'

Belgacomvoorzitter Michel Moll is "strategisch adviseur" van de Chinese telecomleverancier Huawei. Zowel het Amerikaanse parlement, de CIA als onze Staatsveiligheid verdenken Huawei, dat ook aan Belgacom levert, van spionagepraktijken. Belgacom speelde de voorbije dagen een hoofdrol in een spionagezaak. Hackers bleken spionagesoftware op de computersystemen van de telecomoperator te hebben gezet.

Net nu raakt bekend dat Michel Moll - die binnenkort wordt opgevolgd door Stefaan De Clerck (CD&V) - ook voor Huawei werkt. Huawei, dat in 1987 opgericht werd door een voormalige Chinese militair, is een van de grootste producenten van smartphones en de op een na grootste leverancier van netwerkapparatuur, na het Zweedse Ericsson.

Het bedrijf is niet onomstreden. Vorig jaar bleek dat de Staatsveiligheid zich zorgen maakt over mogelijke spionage door Huawei. Daarnaast wees een onderzoek van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden uit dat de onderneming mogelijk spionageopdrachten verricht voor de Chinese overheid. Michael Hayden, de gewezen topman van de inlichtingendiensten CIA en NSA, trok in juli nog aan de alarmbel over de praktijken van het bedrijf. Huawei ontkent de beschuldigingen.

Michel Moll benadrukt dat hij nooit als commerciële vertegenwoordiger van Huawei heeft gewerkt. "Ik heb hen alleen maar strategische adviezen gegeven, maar zeker niet over België of Europa." Over de vergoeding die hij van Huawei ontving voor zijn werk, wil Moll niets kwijt. "Mijn werk heeft in elk geval niets te maken met spionagetoestanden. Belgacom en Huawei zijn geen concurrenten en er bestaan geen belangenconflicten."

Dat laatste is niet zo duidelijk. Huawei levert telecommateriaal aan Belgacom. Traditioneel bestelde de telecomoperator bij westerse spelers zoals Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Networks of Cisco. Vanaf 2007 werden ook contracten gesloten met Huawei.

Moll, die een MR-stempel draagt, is bestuurder bij Belgacom sinds 1994. Vorig jaar werd hij als interim-voorzitter aangesteld. Sinds 2010 werkt hij ook voor Huawei. De raad van bestuur van Belgacom heeft volgens Moll nooit contracten met Huawei in zijn aanwezigheid besproken.

Moll is kandidaat voor een nieuw mandaat als bestuurder, maar in Franstalige liberale kringen klinkt het dat hij weinig kans maakt.