Direct naar artikelinhoud

Griekenland krijgt nieuwe schijf noodhulp

Athene heeft de onderhandelaars van de trojka overtuigd dat de besparingen en hervormingen op het juiste spoor zitten. De ministers van Financiën van de eurozone keurden de nieuwe schijf noodhulp gisteravond laat goed.

De internationale geldschieters, verzameld in de trojka (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF)), houden streng toezicht op de besparingen en privatiseringen die Griekenland moet doorvoeren om in aanmerking te blijven komen voor hulp.

Een nieuwe schijf noodhulp van 8,1 miljard euro is dringend nodig, omdat de Grieken tegen midden augustus 6,6 miljard euro van hun schuld moeten terugbetalen. Bovendien is de afgelopen weken de twijfel over de solvabiliteit van Griekenland weer gegroeid. Door de aanhoudende crisis blijkt het bijzonder lastig om de Griekse overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Athene kon de cijferaars van de trojka met de nodige moeite overtuigen dat het hervorming- en besparingsprogramma nog steeds op het juiste spoor zit. Vooral over de besparingen in de publieke sector is een hartig woordje gepraat.

Om de onderhandelaars over de streep te trekken, belooft Athene voor het einde van het jaar zijn personeelsbestand verder uit te dunnen. 25.000 ambtenaren komen in een zogenaamde mobiliteitsreserve, waardoor ze verplaatst kunnen worden naar diensten die met een gebrek aan personeel kampen. Zowat 3.500 gemeentelijke ambtenaren dreigen daarbij uit de boot te vallen.

De onderhandelaars namen genoegen met de belofte dat Athene snel het mes zal zetten in zijn personeelsbestand en zetten het licht op groen voor een nieuwe schijf geld. De ministers van Financiën van de eurolanden vergaderden maandagavond over de vorderingen van Griekenland. Zij gaven toen hun definitieve goedkeuring.

Overigens moet de Griekse regering behalve de trojka ook nog het eigen parlement overtuigen: het nieuwe snoeiwerk moet morgen in de vorm van een wet(svoorstel) aan de Voeli voorgelegd worden. Bij de belangrijkste oppositiepartij, Syriza, dreigt dat op een nee te stuiten. "De schijnonderhandelingen (met de trojka) komen nogmaals neer op nieuwe ontslagmaatregelen, sluitingen van scholen en ziekenhuizen, belastingen en loonsverlagingen", stelde de partij in een communiqué.