Direct naar artikelinhoud

Vliegen met een drone? Eerst les volgen

Drones zijn niet altijd synoniem voor oorlog. Iedereen kan nu gewoon vliegende toestelletjes kopen. Vanaf volgend jaar moeten die 'bestuurders' wel een opleiding hebben gevolgd. 'Wie met een speelgoeddrone boven openbaar terrein vliegt, overtreedt de wet.'

Ongereguleerd rondvliegen met drones moet vanaf eind dit jaar onmogelijk zijn. De Vlaamse regering plant dan een wet die het gebruik van onbemande vliegtuigjes van minder dan 150 kilogram beperkt. De krijtlijnen daarvan worden voorbereid door de FOD Mobiliteit. "Drones zijn op dit moment niet toegelaten in ons luchtruim", zegt woordvoerder Thomas De Spiegelaere. "Volgens het luchtvaartwetboek moet in de grotere toestellen een piloot zitten, terwijl de particuliere exemplaren onder de modelluchtvaart vallen."

Jongens die op straat experimenteren met een speelgoeddrone (zie foto), al vanaf 25 euro te koop, overtreden de wet. Volgens De Spiegelaere mogen zij niet op de openbare weg of boven andermans terrein vliegen. "Als een omwonende klaagt vanwege overlast, kan de politie een boete opleggen. Strikt genomen mogen gebruikers het toestel enkel besturen boven een modelluchtvaartterrein."

De schrik bestaat dat gebruikers het luchtvaartverkeer verstoren en inbreuken plegen op de privacy. De Spiegelaere: "Een gedetailleerde regeling rond gebruik en opleiding dringt zich dan ook op. We willen ongevallen vermijden. Iedereen zal een drone kunnen kopen, maar er zullen vergunningen nodig zijn om ermee te mogen vliegen. Ook voorzien we dat gebruikers opleidingen moeten volgen."

Politiedrones

Verschillende Vlaamse administraties voeren experimenten uit met onbemande vliegtuigjes of gebruiken ze voor onderzoeksdoeleinden. Op dit moment geeft het directoraat-generaal Luchtvaart daarvoor toestemming. Zo experimenteert het Genkse politiekorps sinds mei 2012 met een mini-helikopter waarop meerdere camera's zijn gemonteerd. Het 36.000 euro kostende toestel wordt ingezet voor de observatie van grote mensenmassa's, bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden of verkeersproblemen.

Ook de UGent huurt een drone. De zogeheten quadrocopter, een helikopter met vier rotoren, wordt gebruikt door de vakgroep archeologie. De drone vervangt de te dure klassieke luchtfotografie en kan zeer stabiel foto's nemen. Daarmee bouwen de onderzoekers 3D modellen van historische sites.